Annons:

SVAG BUDGET FÖR 2019 – SATSAR PÅ FÖRSKOLAN

Tomas Söreling (S), Åke Nilsson (KD), Lars Rosnader (C), Åke Bergh (M) och Carl-Johan Pettersson (SD) har presenterat Hultsfreds kommuns budget för 2019. Foto: Ossian Mathiasson

SVAG BUDGET FÖR 2019 – SATSAR PÅ FÖRSKOLAN

Kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun har presenterat sitt förslag till budget för 2019 som ligger med ett plusresultat på 11,3 miljoner kronor.
– Det är inget dåligt resultat men det borde vara 18,1 miljoner om vi hade haft två procent av skatter och statsbidrag, säger ekonomichefen Henric Svensson.

Annons:

Nästa års budget i Hultsfreds kommun ger ett överskott på blott 11,3 miljoner kronor. Farhågan är att resultatet blir ännu sämre än så.

Det stora orosmolnet är befolkningsutvecklingen som pekar nedåt – och det rejält. 

– Så här tidigt finns det en del osäkra faktorer i och med att vi tar budgeten tidigt. Det kan gå åt båda håll men en sak som är osäker är vårt befolkningsunderlag. Vi har räknat med att befolkningen ska minska med 100 personer på ett år och just nu är minskningen 75 personer i år, säger kommunstyrelsens vice ordförande Åke Nilsson (KD). 

Ekonomichefen Henric Svensson fortsätter: 

– Ja, så vi är nästan där vad vi budgeterat för i befolkningsminskning, säger Henric Svensson.

4,8 miljoner till nya förskoleavdelningar

När Henric Svensson beräknade de ekonomiska ramarna för 2019 i februari hade kommunen 4,5 miljoner i förväntat resultat och sju miljoner i mars.

I slutet av april, mitt under budgetprocessen, fick kommunen en fin skatteunderlagsprognos som gav 16,6 miljoner kronor mer. 

Det leder i sin tur till att barn- och utbildningsnämnden får utökad budgetram med 4,8 miljoner kronor som ska gå till att skapa två nya förskoleavdelningar med 30 platser i det gamla HVB-hemmet på Rönnvägen i bostadsområdet Ekeberg. På SFI-utbildningen tillsätts nya tjänster för 1,6 miljoner kronor och fler nattjänster inom socialförvaltningen som kostar 2,2 miljoner.

Föreslog 500 000 kronor till marknadsföring

I stort sett allting flöt på bra när politikerna kom överens om budgeten för 2019. Det fanns ett ärende där åsikterna gick isär en aning trots att man höll med varandra.

Socialdemokraterna föreslog att det skulle avsättas en halv miljon till marknadsföring av Vartaområdet efter genomförd rivning och sanering. 

– När vi får ett sådant fantastiskt område i centrala Hultsfred så är det viktigt att vi marknadsför det, säger Tomas Söreling. 

Det ledde fram till budgetprocessens enda votering och där beslutades det att 200 000 kronor lyfts in för att marknadsföra området.

– Vi tycker att det är ett bra förslag, att trycka på det med marknadsföring av Vartaområdet. Men det finns redan pengar och då tyckte vi att det var rimligt med en lägre summa, säger Åke Nilsson. 

Tomas Söreling:

– Vi ville lite mer men det blev ändå något.

Musikskolan blir avgiftsfri

Det blev också en del diskussioner runt avgiften för musikskolan, något som slutade med att den tas bort helt och hållet. Socialdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vann kampen mot Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna som gärna hade sett en liten kostnad. Precis som tidigare kommer avgiften för hyra av musikinstrumenten finnas kvar. 

Investeringarna för 139,5 miljoner finns uppsatt för 2019 varav 50 miljoner ska gå till den nya förskolan i Södra Ekeberg och 8,3 miljoner till inventarier och teknik till nya biblioteket i Hultsfred. 

En miljon mindre till BUN

Då kommunen utgår från en befolkningsminskning behöver alla verksamheter krympa och det ska de göra med en halv procent, vilket innebär en och en halv miljon kronor i minskade kostnader. 

Sedan budget 2012 har storleken anpassats för vissa verksamheter efter befolkningsförändringar i vissa åldersgrupper, ”kundmodellen”. Barn- och utbildningsnämnden får en minskning på nästan en miljon kronor och socialnämnden tilldelas 840 000 kronor extra eftersom kommunbefolkningen blir äldre och mer pengar behöver läggas på vård och omsorg. 

Kommunstyrelsens förslag är också att kommunalskatten ska ligga oförändrad på 21,91 kronor. Hultsfred har fjärde högsta skattesatsen i länet i år.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt