Annons:

Albäcksskolans elever har skapat husmodeller till Herrstorpet

Liam Bohlin och Felix Hjalmarsson går i årskurs sju på Albäcksskolan och har varit med och gjort husmodeller till Herrstorpet. Foto: Ossian Mathiasson

Albäcksskolans elever har skapat husmodeller till Herrstorpet

Strandnära tomter planeras vid området Herrstorpet och ungefär 150 elever på Albäcksskolan i Hultsfred har gjort husmodeller under våren. I dag var det invigning av landskapsmodellen.
– Det är jätteroligt att det blir ett resultat av någonting som man gör i skolan, säger Malin Hjalmarsson, matematiklärare på Albäcksskolan.

Annons:

Herrstorpet är ett område som ligger söder om Hultsfred längs sjön Hulingen och riksväg 34 och där planeras det för sjönära tomte som förhoppningsvis kan finnas på plats i slutet av 2020.  

Eleverna i årskurs 9 och de som går spetsutbildningen i årskurs 7 på Albäcksskolan fick uppdrag att skapa en helt ny husmodell som skulle kunna bli verklighet på Herrstorpet. 

De har skissat och ritat upp sitt hus på papper och därefter skapat modellen i 3D-programmet Tindercad och fört över modellen till programmet Flashpoint för att kunna skriva ut i 3D. 

Knöt det till ett verkligt projekt

I dag var det invigning av landskapsmodellen av Herrstorpet som ungefär 150 elever på Albäcksskolan har arbetat med under våren.  

– På Albäcksskolan arbetar vi så mycket vi kan med ämnesövergripande innehåll för att öka känslan av meningsfullhet. Vi kallar det för paket och detta paket heter arkitektur och här möter eleverna bild och matte, säger bildläraren Robin Holmqvist

Projektet började i slutet av januari när de berörda eleverna var samlade i Valhall för att lyssna på Sara Dolk, stadsarkitekt på Hultsfreds kommun, och kommunens utvecklingschef Lars Gjörloff som höll i en inspirationsföreläsning. 

Förra året fick eleverna designa husmodeller och bekanta sig med de olika stegen för att nå fram. Nu knöt man det till ett verkligt projekt. 

– Då skapade eleverna hus, la in måtten i ett dataprogram och skrev ut sina hus. Då var det inte knutit till att de skulle presenteras eller vara tänkta i ett speciellt sammanhang. Nu ville vi göra ett projekt med verklighetsanknytning. Eleverna har fått tänka att huset skaa kunna byggas och det kan vara som inspiration för en arkitektfirma, säger Robin Holmqvist. 

"Ville vara unik"

De har jobbat med projektet sedan i februari och de sista husen skrevs ut under tisdagen. Utställningen av landskapsmodellen av Herrstorpet finns i kommunhusets entré. 

– Nu har så många som möjligt att komma och titta på den, säger Malin Hjalmarsson. 

Vad har eleverna sagt om detta projekt?

– De tycker att det har varit roligt att jobba med något annat på bilden än det vanliga med penslar, färg och papper, säger Robin Holmqvist. 

Sjundeklassaren Felix Hjalmarsson har gjort ett hus på vattnet.  

– Det har varit roligt att få använda all kreativitet som man har. Jag ville vara unik och var ensam om den tanken med ett hus på vattnet. Det blev som jag hade tänkt mig, säger Felic Hjalmarsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt