Annons:

Stor ökning av bostadsbränder i Hultsfred

Antalet bostadsbränder ökade rejält i Hultsfreds kommun under förra året. De ligger elva på listan över antalet insatser per 1 000 invånare i Sverige. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Stor ökning av bostadsbränder i Hultsfred

Antalet bostadsbränder ökade kraftigt i Hultsfreds kommun under 2017 jämfört med 2016 och gick från 15 till 26 insatser.
I riket ligger Hultsfred elva på listan när det gäller antalet insatser per tusen invånare: 1,78 insatser.

Annons:

Det är Hem&Hyra som har tagit del av MSB:s nysläppta statistik över bostadsbränder och genomgången visar att det inträffade 6 750 bostadsbränder i Sverige i fjol, vilket är en ökning med ungefär 150 händelser jämfört med året tidigare. 

I flera av kommunerna i Kalmar län minskade bränderna men i Hultsfreds kommun blev ökningen stor då det gick från 15 bränder 2016 till 26 i fjol. Det är den näst största ökningen i länet eftersom antalet bostadsbränder fördubblades i Torsås, från fyra till åtta stycken. 

Hultsfred ligger elva i landet

I jämförelse med alla andra kommuner i Sverige han man räknat ut antalet insatser per tusen invånare och det gör att Hultsfred landar på elfte plats med 1,78 insatser. 

I Vimmerby kommun låg den siffran på 0,57 brandinsatser per tusen invånare och det blev en minskning i antal bränder, från 14 bränder 2016 till nio bränder 2017. 

I Åsele, Vansbro och Hällefors skedde närmare tre brandinsatser per tusen invånare under förra året och det gör att de toppar listan med flest bränder under det gångna året. I Arjeplog och Sorsele inträffade det inga bostadsbränder under förra året men andelen brandsinsatser per invånare var lägst i Flen, Vaxholm och Älvkarleby i fjol.

– Det är svårt att ge någon förklaring till detta. Till exempel kan det finnas skillnader i hur man rapporterar mellan kommunerna och även kvaliteten i rapporterna från räddningstjänsten kan skilja sig, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB, till Hem&Hyra.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt