Annons:

Fler drunkningsolyckor än på många år –

Fler drunkningsolyckor än på många år har inträffat. Foto: Pixabay

Fler drunkningsolyckor än på många år – "Blir oroade av siffrorna"

Bara i juli omkom 35 personer i drunkningsolyckor, vilket nästan är det tredubbla mot förra året. Hittills i år har 97 personer omkommit – en siffra som inte varit så hög sedan 2003.
– Vi blir oroade av siffrorna eftersom vi har haft flera år i närtid som varit helt okej. Men årets siffror är väldigt höga, säger Mikael Olausson, verksamhetsansvarig för säkerhet och livräddning vid Svenska livräddningssällskapet, till TT.

Annons:

Inte sedan 2014 har så många som 35 personer drunknat under juli månad. 20 av de 35 dödsfallen skedde i en sjö, sex i havet, fyra i en å eller bäck, tre i en älv, ett i en pool och ett olycksområde kategoriseras som "Övrigt" i Svenska livräddningssällskapets genomgång.

Av de vuxna som omkom i juli var 23 män och sju kvinnor. Fem pojkar, under 18 år, har omkommit. Äldre män är överrepresenterade bland de omkomna. Livräddningssällskapet varnar för att dricka alkohol i samband med vattenaktiviteter och att aldrig lämna barn under sex år eller ej simkunniga barn ensamma i närheten av vatten.

– Överskatta inte din förmåga, ta det försiktigt, håll dig till där du bottnar. Blir du trött eller får kramp så kan du då sätta ner foten. Det finns ingen mening med att simma ut till flytbryggan eller över ån. Testa din simkunnighet i en säker miljö, säger Mikael Olausson, till TT.

"Gör jättestor skillnad"

Under 2017 omkom 92 personer under hela året, vilket var den lägsta siffran sidan 2010. Men hittills i år är det redan 97. Det är dock klart färre än 1994 då 123 personer hade omkommit vid samma tidpunkt.

– Utvecklingen går framåt, men det går sakta och i år ser vi en oroande tendens. Faran med vatten är en viktig samhällsfråga som behöver prioriteras. Kommunerna behöver investera i sina badplatser med utökad bevakning och utrusta stränderna med livräddare, säger Mikael Olausson.

Allmänheten skulle behöva bli bättre på till exempel hjärt- och lungräddning.

– Det gör jättestor skillnad. Tidsfaktorn är avgörande i en drunkningssituation. Och ju bättre allmänheten blir, ju mer kortar vi leden tills räddningspersonal kommer till platsen, säger Mikael Olausson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt