Annons:

Svenskt Rockarkiv vill ha nationellt uppdrag

Stefan Ölvebring, chef på Svenskt Rockarkiv i Hultsfred, flankeras av Ingegerd Pettersson och Lars Rosander från landstinget respektive Hultsfreds kommun. De vill se till att staten ger rockarkivet uppdraget att bevara svensk populärmusik. Foto: Ossian Mathiasson

Svenskt Rockarkiv vill ha nationellt uppdrag

Hultsfreds kommun och Kalmar läns landsting har krokat arm tillsammans med Svenskt Rockarkiv.
Målet är att den unika musikskatten i Hultsfred bevaras i form av ett nationellt uppdrag från staten.
– Alla är på och visar att vi verkligen vill detta, säger Ingegerd Pettersson (C).

Annons:

På fredagseftermiddagen bjöd Centerpartiet in till en pressträff då Ingegerd Pettersson (C) från Kalmar läns landstings kulturnämnd besökte Rockcity för att få aktuell information om utvecklingen av Svenskt Rockarkiv och vad flytten till nya biblioteket kommer innebära. 

Samla på sig information

Hon ville samla på sig tillräckligt med information inför denna veckas möte med Statens kulturråd. 

Under de senaste åren har både Hultsfreds kommun och landstinget i Kalmar bidragit ekonomiskt – och nu hoppas de på att staten går samma väg och ger Svenskt Rockarkiv titeln nationell uppdragsgivare att bevara populärmusiken.

– Nu accelererar kommunen kraftigt med nya lokaler i biblioteket och vi på landstinget har accelererat med våra mått mätt när vi har fördubblat bidraget från 400 000 kronor till 800 000 kronor, säger Ingegerd Pettersson. 

Både Ingegerd Pettersson, kommunalrådet Lars Rosander och arkivchefen Stefan Ölvebring är medvetna om att inte staten går in med pengar ifall inte lokala och regionala aktörer finns med och finansierar. 

"Borde ta sitt ansvar"

Nu gör de det och Stefan Ölvebring hoppas att staten tar sitt ansvar. 

– Jag har en dröm om att Svenskt Rockarkiv ska få det nationella uppdraget att bevara den svenska populärmusiken. Det finns ingen som gör det. Inom kultursektorn så ligger nästan alla statliga uppdrag innanför Stockholms stads gränser. Det vore kul om vi fick ett sådant uppdrag, säger Stefan Ölvebring.

Han lägger till:

– Det är staten som borde ta sitt ansvar men de går inte in med stöd till en organisation på landsbygden om inte kommun och landsting gör detsamma. Det måste börja där och vi hoppas att det går vägen.

"Inte gjort vad man ska"

Lars Rosander håller med och hoppas på ett positivt besked från staten i samband med mötet. 

– Det finns både kommun och landsting som är med och staten kan inte med gott samvete säga att de inte vill vara med. Här har man ett utmärkt tillfälle. Sen handlar det givetvis om utveckling och vi tar nästa steg när allt flyttar in i det nya biblioteket. Det blir med riktiga arkivmiljöer och ett mer lättillgängligt besöksmål. Vill inte staten vara med den utvecklingen så tycker jag att man inte har gjort vad man ska, säger Lars Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt