Annons:

Kyrkan missade att anmäla ny förskola – får betala avgift

Aspelands pastorat fick betala en byggsanktionsavgift på över 50 000 kronor i somras och nu får de betala 3 000 kronor i miljösanktionsavgift också. Foto: Ossian Mathiasson

Kyrkan missade att anmäla ny förskola – får betala avgift

Aspelands pastorat tvingas betala en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor. Anledningen är att anmälan kom in efter att de börjat driva öppen förskola i en tidigare frisörsalong på Parkvägen i Silverdalen.
– Vi har gjort fel och det är tråkigt, säger pastoratets fastighetsansvarige Johnny Sigvardsson.

Annons:

Aspelands pastorat tvingades i somras betala en byggsanktionsavgift på över 50 000 kronor på grund av att projektet saknat både bygglov och startbesked när de gjorde om en frisörsalong till verksamhet för barn mellan 0-6 år. 

Nu har Aspelands pastorat, som har ekonomisk kris och minskad personalstyrka, gjort ytterligare en miss. De ska betala en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor. 

I slutet av mars i år inkom en skriftlig anmälan för de nya lokalerna och det var efter att den öppna förskolan hade börjat bedrivas i Silverdalen. 

Miljö- och byggnadsnämnden hittade en tidningsartikel den 1 februari som avslöjade att de färdiga lokalerna invigdes dagen innan utan att en anmälan inkommit. Företrädare för verksamheten har också bekräftat att verksamheten öppnat vid telefonsamtal den 19 februari. 

Betalas även vid överklagan

Enligt regelboken ska en anmälan skickas in senast sex veckor innan verksamheten påbörjas och när anmälan inkommit efter att förskoleverksamheten kommit igång i de nya lokalerna på Parkvägen i Silverdalen blir det automatiskt aktuellt med miljösanktionsavgift. 

Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att Aspelands pastorat ska betala en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor. Betalningen ska göras även om beslutet överklagas och nämnden skriver att det inte har någon betydelse om överträdelsen har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet för om avgiften ska betalas eller inte. 

– När vi flyttade barnverksamheten från Lönneberga till Silverdalen glömde vi bort att söka bygglov och göra en anmälan om ny verksamhet. Lokalen var så bra och vi flyttade bara in och ville inte göra någon byggnation. Vi tänkte helt enkelt inte på det. Vi har gjort fel och det är tråkigt, säger Johnny Sigvardsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt