Annons:

LOKALT FÖRETAG FÅR VITE PÅ 40 000 KRONOR

Bayassi Livs i Virserum har sålt omärkta äggen i sin butik och får betala ett vite på 40 000 kronor. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

LOKALT FÖRETAG FÅR VITE PÅ 40 000 KRONOR

Bayassi Livs i Virserum har haft omärkta ägg i sin butik och inte åtgärdat sina brister inom utsatt tid.
Nu får de betala ett vitesbelopp på 40 000 kronor och de har även ett föreläggande om vite på 50 000 kronor hängde över sig.

Annons:

Det var vid en ordinarie livsmedelskontroll i slutet av februari som det hittades cirka 900 omärkta ägg i butiken i Virserum. Det saknades även handlingar som kunde visa var äggen hade köpts in och i maj förelades verksamheten med vite att upprätta rutiner för att säkerställa att ägg som säljs uppfyller lagstiftningens krav. 

Får vite på 40 000 kronor

Vid uppföljningen av föreläggandet fanns ägg från Danmark och Litauen och ingen spårbarhetsdokumentation kunde visas upp för några ägg. De litauiska äggen belades med saluförbud eftersom det var osäkert om de passerat en anläggning i Sverige innan de hamnat i butiken.

Ingen av de två punkterna i vitesföreläggandet var åtgärdat och miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att företaget får ett vite på totalt 40 000 kronor.

Information ska finnas i butiken

Då verksamheten vid upprepade tillfällen, trots åtgärdskrav, visat sig ha bristfälliga rutiner kring spårbarhet och dokumentation av hönsägg föreläggs de med ytterligare ett vite att upprätta sådana rutiner. Om en kund frågar var äggen kommer ifrån ska det finnas sådan information tillgänglig direkt vid förfrågan i butiken.  

Ägg omfattas av strikta krav och vid försäljning av utländska ägg krävs dokumentation på att de garanterat är salmonellafria, något som inte har kunnat visa. Punkten ska vara åtgärdad inom tre veckor och vitet ligger på 50 000 kronor.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt