Annons:

Barn pratar hellre med ingen än med pappor när de är ledsna

Barn pratar hellre med ingen än med sina pappor. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pixabay

Barn pratar hellre med ingen än med pappor när de är ledsna

Barn väljer att gå till mamma när de är ledsna. Det visar en undersökning av Kamratposten.
Bara sju procent väljer att gå till pappa.

Annons:

Det är Kamratposten som ställt frågan "Vem vill du helst prata med när du är ledsen?" till 1 700 barn mellan åtta och 14 år. Mamman är helt klart förstahandsalternativet och en bra bit efter kommer en kompis. 

Det tredje vanligaste alternativet är "ingen alls". Först därefter kommer alternativet pappa, som endast sju procent av barnen helst vill. 

För tio år sedan ställde Kamratposten samma fråga – och utfallet var liknande. Något näst bästa-alternativ gick inte att välja.

– Svaret var väldigt likt det vi fick nu. Det man hade hoppats på var väl att pappasiffran hade ökat. Svaret speglar nog dynamiken mellan föräldrar. I den här siffran finns frånvarande pappor, men också dominerande eller väldigt ansvarstagande mammor som vill styra och ställa hemma och då får pappan inte samma utrymme. Då är pappan kanske gott andraval, men det syns inte i vår undersökning, säger Lukas Björkman, chefredaktör på Kamratposten, till Sydsvenskan.

Var tredje sover dåligt

Pojkar väljer i högre grad sin pappa än vad flickor gör.

– Könsroller slår fortfarande igenom så när det kommer till känslor får mammorna oftast ta hand om det. Om man frågar "har du en bra pappa" så skulle man få jättemånga positiva svar, säger Lukas Björkman.

Barnen fick även svara på en hel del andra frågor. En var om hur nöjd man är med sin kropp. 73 procent svarade att de antingen var jättenöjda eller i stort sett nöjda med sitt utseende. Elva procent tänkte inte på sitt utseende.

Mest missnöjda är 13-åringarna. Killar uppskattar sitt utseende mer än vad tjejer gör. 

– Det var många positiva grejer i svaren. En var att våra läsare inte alls verkar särskilt missnöjda med hur de ser ut och sina kroppar. Det känns som en vuxenmyt som odlas. Kroppsaktivistkonton har ganska stort genomslag där, tror Lukas Björkman.

Nästan var tredje tycker att de sover dåligt, av olika anledningar. 60 procent av de svarande säger också att de ofta, alltid eller ibland är stressade i skolan. Siffran stiger med åldern och fler tjejer än killar är stressade.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt