Annons:

LÄNET: Elev på gymnasieskola smittad av tuberkulos

En elev på en gymnasieskola i länet har drabbats av tuberkulos. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

LÄNET: Elev på gymnasieskola smittad av tuberkulos

En elev på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har drabbats av tuberkulos. Eleven har blivit isolerad på infektionskliniken i Kalmar och 31 skolkamrater ska gå igenom provtagning, skriver Barometern/OT.

Annons:

Flera elever i olika klasser ska ha kommit i kontakt med den insjuknade och ska nu genomgå provtagningar.

– Vi har ordnat så att eleverna kan gå tillsammans på skoltid till närmaste hälsocentral för provtagning som kommer att utföras av sköterskor från infektionskliniken i Kalmar, säger länets smittskydddsläkare Lisa Labbé Sandelin, till tidningen.

För att någon ska smittas krävs det långvarig och nära kontakt. Hosta kan genom små droppar sprida sjukdomen, men utomhus sprids den inte. Sitter man nära någon smittad under flera timmar kan man drabbas.

– Det föreligger ingen risk för epidemi. Och sjukdomen är också behandlingsbar. Även om man blir smittad är risken för insjuknande mycket liten då vi vet att knappt var tionde vuxen, som utsätts för tuberkulossmitta, blir sjuk, säger Lisa Labbé Sandelin.

Härjade i början av 1900-talet

Sjukdomen härjade som värst i början av 1900-talet. Då blev många inlagda och sedan tynade en stor andel bort i lungsot. För många äldre finns det en skräck för tuberkulos. Men enligt smittskyddsläkaren går det inte att jämföra då med nu.

Barometern/Oskarshamns-Tidningen skriver att det kommer ta tid att påvisa om någon har smittats och eftersom tuberkulos hamnar under smittskyddslagstiftningen måste en kartläggning av personens omgivning göras.

Hur den drabbade har smittats vill hon inte uttala sig om.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt