Annons:

  • Framsteg för lokal rekoring – arbetsgrupp med fyra personer har bildats

    Intresset för närproducerad mat ökar på många ställen i Sverige. En arbetsgrupp har bildats som ska se till att personer från Vimmerby och Hultsfred kan handla direkt från lokala odlare på sociala medier. Foto: Ossian Mathiasson

  • Framsteg för lokal rekoring – arbetsgrupp med fyra personer har bildats

    Oskar Lorentzon informerade om vad en reko-ring är och hur den ska fungera.

Framsteg för lokal rekoring – arbetsgrupp med fyra personer har bildats

Uppstartsmötet för att bilda en reko-ring i Vimmerby gick bra. Fyra personer har gått in i en arbetsgrupp som ska starta upp projektet där alla närproducerade råvaror samlas på ett ställe.
– Det känns skönt att vi har kommit igång, säger Anna-Karin Cederstrand.

Annons:

En reko-ring är en mötesplats, ofta digital, där små, lokala livsmedelsproducenter kan hitta klimatmedvetna köpare till sina produkter. 

I veckan hölls ett uppstartsmöte med Vuxenskolan som arrangör och uppslutningen var god med över 20 personer. 

– Ibland är det så kul att jobba när man får sådan respons. Jag värdesätter gensvaret hur mycket som helst. Det är kul att vi har hittat en fråga som är aktuell för många, säger Anna-Karin Cederstrand.

"Inte massproduktionen vi är ute efter"

Hon berättar att de inte är ute efter de stora producenterna utan det ska vara en möjlighet för små producenter att sälja sina produkter och en möjlighet för konsumenter att köpa närodlat. 

– Om man har till exempel två kilo ägg så man kan sälja det, likaså med frukt eller något annat. Det är inte massproduktionen som vi är ute efter, säger hon. 

Oskar Lorentzon från Hushållningssällskapet har varit med och byggt upp flera reko-ringar i västsverige och han var på plats i Vimmerby för att informera om vad en reko-ring är, vad man behöver tänka och hur vägen från idé till färdig produkt ser ut.

– Det var jätteroligt att de kontaktade mig. Jag har varit runt på åtminstone 20 ställen under det senaste året och jag ser en fantastisk utveckling av reko-ringar i Sverige. Det är himla roligt att hålla på med det, säger Oskar Lorentzon.

Vilka positiva delar för en reko-ring med sig?

– Kunderna är nöjda för att få tag i bra råvaror och bra produkter och lär känna sin producent. Producenterna lär känna sina kunder och får behålla sina pengar, säger han. 

Fyra personer i arbetsgrupp

Mötets mål var att hitta ett par personer som vill ingå i en arbetsgrupp och som i förlängningen startar upp reko-ringen, sätter upp regler och bestämmer utlämningsställen med mera. Det slutade med att fyra personer hoppade på den uppgiften. 

– Vi från Vuxenskolan finns med och stöttar arbetsgruppen i deras arbete och ger dem förutsättningar för att kunna jobba och göra något bra, säger Anna-Karin Cederstrand.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt