Annons:

  • NAZISTISK ORGANISATION UTANFÖR SKOLA I VIMMERBY

    Nazistiska NMR genomför en aktion utanför en skola i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

  • NAZISTISK ORGANISATION UTANFÖR SKOLA I VIMMERBY

NAZISTISK ORGANISATION UTANFÖR SKOLA I VIMMERBY

Nazistiska rörelsen Nordiska Motståndsrörelsen genomförde en aktion utanför Astrid Lindgrens Skola i Vimmerby vid lunchtid i dag. Sju-åtta personer från rörelsen fanns på plats med flaggor och banderoller.

Annons:

Nordiska Motståndsrörelsen har fått stor uppmärksamhet i media under de senaste åren. Rörelsen är antidemokratisk och målet är att genomföra en revolution och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre. Synen på människor baserar på den felaktiga uppfattningen om mänsklig rasbiologi. Rörelsen vill att i stort sett alla människor som inte härstammar från Norden ska deporteras från Sverige.

I dag höll sju-åtta nazister en demonstration utanför Astrid Lindgrens Skola med oklart syfte. På banderollen kunde man läsa "vit ungdom – gå ihop och slå tillbaka".

Magnus Wardmo, chef över NMR:s ”näste” i vår region och dömd för en mängd brott, finns på plats. Han vill inte ställa upp på en intervju om aktionen – utan bad Dagens Vimmerbys reporter att ”dra åt helvete”.

Flera nazistiska aktioner

NMR ligger bakom en mängd nazistiska aktioner i Vimmerby under det senaste året och höll en större sammankomst i Frödinge Bygdegård i november förra året. I våras utsattes LO:s lokaler i Vimmerby för skadegörelse som NMR tros ligga bakom.

Vid 12.20 fanns flera poliser på plats. NMR lämnade platsen på egen hand vid ungefär samma tidpunkt. När aktionen inleddes är oklart, men den pågick i uppskattningsvis en timme. Polisen har inte avlägsnat NMR från platsen och hade ingen avsikt att göra det heller. 

Dagens Vimmerby återkommer om dagens händelse senare. 

Här du kan läsa hur Polisen ser på händelsen. 

Här kan du läsa Expos beskrivning av rörelsen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt