Annons:

Vattennivåerna under bevakning: ”Fortfarande kritiskt”

Åke Nilsson, ÖSK:s ordförande, är orolig för de låga vattennivåerna. Foto: Ossian Mathiasson

Vattennivåerna under bevakning: ”Fortfarande kritiskt”

Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK) valde att upphäva bevattningsförbudet den 30 september. Trots det är nivåerna låga på flera håll i Hultsfreds kommun.
– Läget är fortfarande kritiskt, säger ÖSK:s ordförande Åke Nilsson (KD).

Annons:

På grund av snabbt sjunkande grundvattennivåer införde ÖSK ett bevattningsförbud från 4 juli. Den torra och varma våren och långa sommaren påverkade magasinen hårt och snabbt och tjänstemannen föreslog att bevattningsförbudet skulle fortsätta gälla tills vidare och att ett eventuellt beslut om upphävt bevattningsförbud inte skulle tas upp förrän nästa höst när man fick veta konsekvenserna av den kommande sommaren. 

Förbundsdirektionen ansåg dock att bevattningsförbudet skulle hävas för att få en bättre efterlevnad vid ett eventuellt införande av bevattningsförbud.

"Under ständig bevakning"

Förbudet upphävdes den 30 september och ÖSK har fortsatt följt Länsstyrelsens rekommendationer i frågan. 

– Frågan är under ständig bevakning. Även om vi har nivåer som ligger ungefär på samma nivå som vid den här tiden förra tiden så måste man tänka sig för. Vi har tänkt att vi ska ta fram olika tips och råd som vi ska gå ut med. Vi vill försöka få ut information och göra medborgarna medvetna om att det inte är som det var förr, säger Åke Nilsson. 

Vattennivån är som lägst i Målilla och bäst ställt är det i Virserum.

– Brunnen i Målilla ligger nära Emån, som fortfarande har rätt dåligt med vatten men den är inte torrbelagd. Brunnen i Virserum håller sig bra där grusåsen är välfylld med vatten, säger Åke Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt