Annons:

Livsmedelsverkets råd för skolmaten: Mer grönt och mindre kött och socker

Livsmedelsverket vill se mer grönt och mindre kött i skolorna. Foto: Pixabay

Livsmedelsverkets råd för skolmaten: Mer grönt och mindre kött och socker

Fem år har gått sedan Livsmedelsverket uppdaterade råden för hur skolmåltiden ska se ut. Nu kommer de nya råden – och Livsmedelsverket uppmanar till en minskning av kött, socker och läsk.

Annons:

För första gången har Livsmedelsverket inte bara tittat på hälsofrågor. 

– En av de stora nyheterna är att vi också har tittat på vad som är bra för miljön, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

De svenska kommunerna lägger varje år sammanlagt sex miljarder kronor på skolmaten. De nya råden ska få skolor att se hur skolmåltiden kan användas för att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling. För att nå dit måste köttkonsumtionen minska och andelen grönsaker som elever äter öka.

Livsmedelsverkets råd är att skolor ska servera minst en vegetarisk rätt varje dag, som alla får ta del av. Samtidigt ska ett salladsbord med minst fem sorters grönsaker alltid finnas.

– Tidigare räknades vegetarisk mat som specialkost, men många skolor erbjuder redan nu vegetarisk mat till alla, säger Anna-Karin Quetel, till SVT Nyheter.

"Uppmuntra till gränser"

Livsmedelsverket ger också skolor rådet att minska andelen specialkost – utöver det som är reglerat i lag.

– Många skolor översvämmas av enskilda anpassningar om önskekoster. Vi vill verkligen uppmuntra att sätta gränser och säga att för att få specialkost måste man ha medicinska eller religiösa skäl.

Ett annat råd som Livsmedelsverket ger är inte att sälja varor med mycket socker inom skolmiljön. 

– Vi menar att hela skolan ska främja hållbar och hälsosam livsstil, även kafeterior. Det är viktigt att vi skickar med elever kunskap om vad bra vardagsmat är, inte bara hälsomässigt, utan också ur miljöperspektiv, säger Anna-Karin Quetel.

Livsmedelsverket ger också råd om att elever ska ha minst 20 minuter på sig att äta sin lunch.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt