Annons:

Stor glädje efter miljonbeskedet: ”Ska bli kul att jobba med det”

Maria Tunek, bibliotekarie på Hultsfreds bibliotek, jublar tillsammans med eleverna från Lindblomskolan 5C över beskedet att kommunens två bibliotek får 1,8 miljoner kronor från Statens kulturråd. Foto: Ossian Mathiasson

Stor glädje efter miljonbeskedet: ”Ska bli kul att jobba med det”

Hultsfreds och Virserums bibliotek får tillsammans med Högsby bibliotek dela på 1,8 miljoner kronor från Statens kulturråd.
– Det ska bli kul att jobba med det, säger Maria Tunek, bibliotekarie på Hultsfreds bibliotek.

Annons:

 I våras var första gången som Kulturrådet fördelade stöd till folkbiblioteken inom satsningen Stärkta bibliotek. 

Nu, i den andra omgången, har det kommit in 187 ansökningar till ett belopp av 149 miljoner kronor. Denna gång är det 70 miljoner som delas ut till Sveriges bibliotek och Hultsfreds kommuns två bibliotek i Hultsfred och Virserum får tillsammans med Högsbys bibliotek en stor del av kakan. 

Får 1,8 miljoner kronor

1,8 miljoner kronor går till de tre biblioteken och därmed överlägset mest av alla kommuner i Kalmar län. 

– Vi räknade kallt med att vi skulle få pengar men jag är så som person att jag inte kan ta ut något i förskott. Vi hade sökt för 2,3 miljoner kronor men vi är otroligt glada för att vi har fått 1,8 miljoner kronor, säger Maria Tunek och lägger till: 

– I går (onsdag), när beskedet kom, hade man fullt upp med massa annat så det är klart att det blev en överraskning. Jag tänkte mest på att det var Astrid Lindgrens födelsedag och vi hade även ett bokkalas på kvällen. 

Satsar på aktiviteter för barn

Hultsfreds och Virserums bibliotek lämnade inte in någon ansökan till Kulturrådet i våras utan valde att vänta och jobba igenom ansökan. 

– Vi ville verkligen tänka igenom om vad det skulle stå i ansökan och göra det ordentligt. Nör man söker pengar på det här viset måste man även redovisa vad man gör, säger Tunek. 

Vad ska ni göra för pengarna?

– Vi ska satsa på aktiviteter för barn eftersom barn och unga är en prioriterad grupp och likaså personer med annat modersmål än svenska. För att vi ska vara ett demokratiskt samhälle så måste folk kunna läsa. Förhoppningsvis kan vi hitta någon som kan jobba lässtimulerande och väcka läslust i olika grupper. Vi kommer också försöka hitta personer som bemästrar mer än ett språk, bland annat arabiska, och det vore guld om vi fick in en sådan person. Vi vill fylla på med mer böcker på olika språk, säger Tunek. 

När drar ni igång?

– Det blir inte före årsskiftet men vi är beredda och ska sätta oss ner för att bestämma vad vi ska göra med pengarna. 

Firade med att äta tårta

De två biblioteken i Hultsfreds kommun har drygt tio anställda och det finns planer på att förstärka personalstyrkan. 

– Ja, absolut. Problemet är dock att få tag i personer men vi ska jobba på det.

Hur var känslan när ni fick beskedet?

– Det var jätteskönt att det blev av och att det blev så pass mycket. Vi firade med att äta tårta som vår chef köpte. Så här i efterhand frågar man sig själv om varför man inte sökte mer pengar men det är en bra start. Det är ett långsiktigt projekt och tanken är att vi ska kunna söka pengar i två år till. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt