Annons:

Prao tillbaka på Albäcksskolan:

Albäcksskolan i Hultsfred återinför prao för eleverna som går i årskurs 8 och 9. Foto: Ossian Mathiasson

Prao tillbaka på Albäcksskolan: "Vill utöka samverkan med arbetslivet"

Under flera år har det saknats prao på Albäcksskolan i Hultsfred och likaså en plan för hur samverkan mellan skolan och arbetsliv ska fungera. Nu åtgärdas dessa två punkter.
– Praon är en viktig del för att eleven ska välja rätt program till gymnasiet. Man behöver prata mer om arbetslivet i grundskolan, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Hultsfreds kommun vill skapa en röd tråd från förskola upp till gymnasium där kontakten med arbetsliv och omvärld blir en levande och naturlig del i alla elevers skolgång och utbildning. 

Martin Snickars menar att det behövs för att hålla skolan i fas med en allt snabbare utveckling och föränderlig omvärld och att i dag utbildas människor för yrken som ännu inte finns. 

Nu har barn- och utbildningsnämnden arbetat med att ta fram en ny plan för samverkan mellan skola och arbetsliv fram till 2021 då den tidigare upphörde 2015 och de föreslår kommunfullmäktige att anta planen. 

Prao återinförs på Albäcksskolan

Det finns flera nyheter som ingår i planen och det handlar framför allt om att prao återinförs på Albäcksskolan från och med våren 2019.

– Vi har inte haft prao på många, många år, säkert tio år, Nu väljer vi att satsa på det igen och tio dagar prao genomförs under årskurs 8 och 9, säger Martin Snickars och fortsätter:

– Vi vill utöka samverkan med arbetslivet och vi ser att våra kontakter med näringslivet har ökat mycket de senaste två åren. Praon är en viktig del för att eleven ska välja rätt program till gymnasiet. Man behöver prata mer om arbetslivet i grundskolan. Man kan hitta sin dröm om framtiden.

Kommunen har anställt en praosamordnare på Albäcksskolan som ska få fram prao-platser och bygga upp ett kontaktnät med lokala företag. 

Det vi önskar är att hitta praoplatser hos olika företag i kommunen som ska tillföra eleverna något bra. Man har planerat innehållet under hösten och till våren ska de första eleverna gå ut på prao. Vi hoppas att näringslivet ställer upp och samverkar med oss. Vi har goda kontakter och tror mycket på det, säger han. 

Satsar på veckans yrke

Det övergripande målet är att eleverna ska se kopplingen mellan utbildning och arbetsliv och på så sätt uppleva skola mer meningsfull. 

Det kommer även bli gästföreläsningar och studiebesök och man plockar också in ”veckans yrke” som ska förbereda eleverna inför gymnasieval och kommande yrkesval.

– Det är studie- och yrkesvägledaren som arbetar med ”veckans yrke” och lämnar sedan över det till mentorerna som tar med det till sina klasser. Det handlar om att eleverna får syn på vilka yrken som finns i arbetslivet så man väljer rätt gymnasium och program och får en förståelse för vad man kan bli efter studierna, säger Snickars. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt