Annons:

Kommunalt bolag i Hultsfred får miljoner i stöd

Landshövdingen Thomas Carlzon var med och invigde det auditiva teknikcentret i augusti. Nu får det kommunala bolaget statligt miljonstöd från Tillväxtverket. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunalt bolag i Hultsfred får miljoner i stöd

Hultsfreds kommuns relativt nybildade bolag, Additivt Teknikcenter AB, har fått en fin julklapp i förskott. Tillväxtverket har beviljat bolaget stöd på 2,3 miljoner kronor.
– Det är en positiv nyhet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Det var under kommunstyrelsens senaste sammanträde i tisdags som politikerna fattade beslut om att Additivt Teknikcenter får använda upp till två miljoner kronor av kommunens befintliga checkkredit fram till maj nästa år. Det är på grund av bristande likviditet som det nystartade bolaget behöver ta del av koncernens kreditutrymme. 

– Pengarna ska gå till löpande löneutbetalningar och verksamheten i stort, säger Lars Rosander. 

Det nystartade bolaget invigdes i augusti och det är ett mycket stort intresse kring att ta fram nya och optimerade detaljer med hjälp av metallskrivaren som finns i c-huset på Hultsfreds gymnasium. 

– 3D-maskinen är den enda som finns i Kalmar län och det finns ett stort intresse för den bland eleverna på det industritekniska gymnasieprogrammet, YH-utbildningen och företagen i regionen. De vill vara med och lära sig den nya tekniken och göra prototyper, säger Lars Rosander. 

"Bara ett muntligt besked"

Nyligen fick bolaget ett muntligt besked från Tillväxtverket, en statlig myndighet under näringsdepartementet som har regeringen uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt, som beviljar deras ansökan på 2,3 miljoner kronor. 

– Vi har bara fått ett muntligt besked, vi ska få det skriftligt på antingen fredag eller måndag. Pengarna ska gå till verksamheten i bolaget och stödja utvecklingen. Det kommer utbetalas under en tvåårsperiod med start från maj 2019, säger Rosander. 

Hur ser du på stödet som bolaget får?

– Det är väldigt positivt. I och med att det är ett nystartat bolag kommer det till mycket kostnader i uppstartsskedet och för att kunna göra satsningar, utveckla verksamheten och bli framgångsrik så är det ett viktigt bidrag. 

Förhoppningen är att det statliga miljonstödet skapar en stabilitet i bolaget och att det över tid ska visa egen bärkraft och ett överskott. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt