Annons:

  • Kalmar läns bilister fuskar med bältet – Hultsfred i botten

    Kalmar läns bilister är bland de sämsta på att använda bälte. Foto: NTF

  • Kalmar läns bilister fuskar med bältet – Hultsfred i botten

    Kalmar läns bilister är bland de sämsta på att använda bälte. Foto: NTF

Kalmar läns bilister fuskar med bältet – Hultsfred i botten

Kalmar läns bilister är bland de sämsta i länet på att använda bältet. Bara 92 procent använder bälte. Det visar NTF:s årliga undersökning som bygger på cirka 350 000 observationer i landet.

Annons:

Rikssnittet ligger på 95 procent och Kalmar län ligger på 92. Det är fjärde sämst bland Sverige län. I länet ligger Vimmerby och Västervik på medelnivån, alltså 92 procent, och Hultsfred på 89 procent. 

Bältesanvändningen har ökat i Sverige över tid – men fortfarnade saknade 39 procent av de som omkom i trafiken förra året bälte. 

– Så länge andelen bältespåminnare fortsätter öka så kommer det att påverka bältesanvändningen positivt. Men bara för att alla bilar har bältespåminnare betyder det inte att vi kommer se en 100 procentig bältesanvändning. Cirka 20 procent av de som omkom utan bälte under 2017 gjorde det i ett nyare fordon som sannolikt hade bältespåminnare så vi måste även öka förståelsen för bältets betydelse, säger Eleonor Franklin, projektledare vid NTF Jönköpings län.

Behöver ligga på 97-98 procent

För att nå målet om 220 dödade i trafiken år 2020 bör bälteanvändningen ligger på 97-98 procent, enligt en analys från Trafikverket. Ingen kommun i länet ligger på den nivån.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftigt i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd -och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare för att jämna ut sifforna, säger Eleonor Franklin.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt