Annons:

PSYKOLOG POLISANMÄLD EFTER SEXSKANDAL

Landstinget har drabbats av en sexskandal och har polisanmält en psykolog. Foto: Landstinget

PSYKOLOG POLISANMÄLD EFTER SEXSKANDAL

Landstinget väljer att polisanmäla en psykolog sedan flera patienter vittnat om att psykologen uppmanat dem till gemensamma aktiviteter med sexuella inslag.
Psykologen har avslutat sin tjänst och är även anmäld till IVO.

Annons:

Under den senaste veckan har flera patienter vänt sig till Landstingets ledning och informerat om innehållet i psykologens gruppbehandling inom primärvården.

De samstämmiga uppgifterna från patienterna vittnar om en mycket allvarlig skandal. Såhär skriver Landstinget i ett pressmeddelande:

”Patienterna har lämnat samstämmiga uppgifter om integritetskränkande innehåll i behandlingen som att patienter har fått berätta om mycket personliga förhållanden som rör samlevnadsproblem inför andra patienter. Det har även förekommit att psykologen har lämnat hemuppgifter där patienter har uppmanats att tillsammans genomföra övningar med sexuella inslag för att därefter redovisa dessa vid kommande möten.”

"Har medfört vårdskada"

Landstinget har omedelbart avbrutit gruppbehandlingen och anmält läkaren till Inspektionen för vård och omsorg eftersom hen utgör en risk för patientsäkerheten. De som har deltagit i gruppbehandlingen har samtidigt erbjudits individuella stödinsatser.

Landstinget menar att behandlingen inte vilat på vetenskap och beprövad erfaremhet och att patienterna varit i en beroendeställning samt utsatt för grupptryck: ”Behandlingen har medfört vårdskada och fler patienter kan vara berörda”, skriver Landstinget i ett pressmeddelande.

Avslutat sin tjänst

Psykologen hade en tillfällig anställning och har själv valt att lämna Landstinget. Hen har avböjt att medverka i internutredningen. Landstinget har även gjort anmälan till Polisen.

”Då nu både IVO och polisen utreder fallet har landstinget inga ytterligare kommentarer att ge”, skriver man i sitt pressmeddelande.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt