Annons:

Svenskarnas val: Mobilen går före sex

Mobilen går före sex när svenskarna tvingas välja. Foto: Pixabay

Svenskarnas val: Mobilen går före sex

För 25 år sedan hade det nog chockat allmänheten om de visste att svenskarna skulle välja sina mobiltelefoner före sex. Men det är precis det valet svenskarna gör.
Det visar en ny undersökning av Novus.

Annons:

Alla ligger väl ibland? Nej, kanske inte.

I undersökningen, som SVT Nyheter och Novus gjort tillsammans, framgår det att var tionde svensk aldrig har sex. Lika många uppger att de har sex mer sällan än en gång om året. Var femte ligger dock åtminstone en gång i veckan, visar undersökningen som gjorts med över med 1 000 personer.

Det kan finnas flera förklaringar till det, säger Leigh Norén, grundare av Sexologikliniken, till SVT. 

– Man kanske irriterar sig på sin partner eller tillbringar mer tid med att titta i mobilen än i ens partners ögon. Den där känslomässiga och fysiska närheten är viktig för många för att man överhuvudtaget ska vilja ha sex och det glöms lätt bort i vardagsstressen, säger hon.

Men till den som oroar sig för att man har sex sällan, vill Leigh Norén lämna att lugnande besked. 

– Det viktigaste är att man själv är nöjd med hur man har det. Om man mår dåligt över att man inte ligger eller vill ligga mer kan man jobba på det. Men det finns ingen gyllene regel som säger att allt går åt skogen om man inte har sex en gång i veckan.

Ifrågasätter penetrationssexnormen

Det är betydligt vanligare med kvinnor som aldrig har sex än män. 14 procent av kvinnorna uppger att de aldrig har sex, medan det är sju procent för män.

– Många kvinnor har ett större ansvar för att ta hand om hemmet, samtidigt som de ska axla ett dagsjobb och ta hand om barnen, så det är egentligen ganska naturligt att de har sex mer sällan. Det finns inte tid eller ork kvar.

Samtidigt finns det studier som visar att kvinnor har lägre sexlust. Att vi lever i ett penetrationsfixerat samhälle spelar också in, säger hon.

– Vaginalt penetrationssex ses ofta som ”det riktiga sexet” medan alla andra former av sex benämns som förspel, säger hon och påpekar att de flesta kvinnor i större utsträckning njuter av klitorisstimulation.

Få kvinnor kan få orgasm enbart genom vaginalt penetrationssex.

– Det här resulterar i att många kvinnor har sex som inte ger dem den största njutningen, vilket kan påverka hur ofta de vill ha sex eftersom motivationen till sex naturligtvis blir mindre.

"Mer tid med mobilen"

En siffra som sticker ut i undersökningen är att 30-49 år, de så kallade småbarnsåren, är den grupp där flest personer uppger att de har sex flera gånger i veckan.

– De allra flesta som jag träffar på min mottagning som är mellan 30-49 år har sex mycket sällan och mår dåligt över det. Jag tänker att de här siffrorna, kombinerat med att de allra flesta som jag träffar är i den här åldern, talar för att sex ses som mycket viktigt under de här åren.

– Många har småbarn och har generellt väldigt lite tid över till sin parrelation, och då kan sex bli till något ännu viktigare, det som binder en samman med en annan.

Dessutom väljer 45 procent att vara utan sex och 36 procent att vara utan mobilen om de tvingas välja för det närmaste halvåret.

– Man kanske tillbringar mer tid med att titta i mobilen än i ens partners ögon, säger sexologen Leigh Norén.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt