Annons:

Så undviker du jul- och nyårskaoset i trafiken

Ungefär två miljoner människor beräknas ge sig ut i jul- och nyårstrafiken så det gäller att vara försiktig på vägarna. Foto: Kerstin Ericsson

Så undviker du jul- och nyårskaoset i trafiken

Jul- och nyårshelgerna är bland de mest trafikintensiva helgerna i Sverige. Trafikverket och polisen i södra Sverige går nu ut med en uppmaning till bilisterna att ta det lugnt på vägarna.

Annons:

Transportstyrelsens statistik visar att det i genomsnitt omkommer 15 personer i trafiken per år under jul och nyår. 

Därför går Trafikverket och polisen i region syd ut med en gemensam uppmaning till bilisterna om att ta det extra försiktigt ute på vägarna. Med anledning av att jul- och nyårsafton inträffar på en måndag har man lättare att planera sin resa så att man undviker de mest trafikintensiva tiderna. 

”För att alla ska komma fram ordentligt krävs det att alla i trafiken hjälps åt. Alla förare bör se till att bilen är i gott skick och att den har ordentliga vinterdäck. Sedan måste alla anpassa hastigheten efter gällande väglag och hastighetsbegränsning, hålla avstånd till framförvarande bil samt vara nykter. Om alla hjälps åt med detta så kommer vi att få en säker jultrafik och alla kommer fram dit de ska, säger Robert Loefell, presstalesperson vid polisen i region syd.

"Ta inga onödiga risker"

Göran Holmberg, verksamhetssamordnare vid trafikledning syd, rekommenderar att bilisterna väljer en väg som har mitträcke om det är möjligt.

”Mittseparerade vägsträckor räddar cirka 80 trafikanters liv varje år och vägräcken förhindrar dessutom allvarliga mötes- och singelolyckor. Utöver det är det viktigt att hålla ordentliga avstånd, inte ta några onödiga risker och att anpassa sitt körsätt efter väder och väglag. Kontrollera också att bilens lampor fungerar ordentligt innan resan påbörjas. Och till sist, låt passagerare i bilen ta hand om mobilen, säger Göran Holmberg. 

Cirka två miljoner svenskar väntas ge sig ut på vägarna vid jul, enligt Sveriges Radio. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt