Annons:

KYRKA RENOVERAS FÖR FLERA MILJONER – ARBETET ÄR FÖRSENAT

Lönneberga kyrka ska renoveras för flera miljoner kronor men arbetet, som skulle ha börjat i november, har blivit försenat. Foto: Ossian Mathiasson

KYRKA RENOVERAS FÖR FLERA MILJONER – ARBETET ÄR FÖRSENAT

Lönneberga kyrka ska genomgå en stor invändig renovering för totalt fyra miljoner kronor. Renoveringsarbetet har inte kommit igång på allvar och kommer inte bli klart inom den angivna tidsramen.
– Vi är redan en månad försenad, säger Jörgen Pettersson, fastighetsansvarig på Aspelands pastorat.

Annons:

Lönneberga kyrka har varit stängd sedan den 5 november för att det ska genomföras en större renovering med byte av golv och bjälklaget i kyrkan och sakristian.

"Får ingen fason på det"

Tanken var att renoveringen skulle ha dragit igång efter allhelgonahelgen men Aspelands pastorat fick tillståndet strax före högtiden i början av november, vilket har gjort att hela projektet har försenats med en dryg månad. 

– Förseningen beror på strul med pappersexercisen med Länsstyrelsen och att det samtidigt ska gå ihop med Länsmuseet. Det är väldigt många personer som är inblandade, likaså Linköpings stift då projektet är bidragsberättigat. Det har varit svårt att få ihop alla bitar, säger Jörgen Pettersson. 

Kyrkan har drabbats av hussvamp och mögel i golvet och under de senaste 100 åren har kyrkans golv brutits upp vid flera tillfällen. Nu är det alltså dags igen. 

– Vi har haft bekymmer med fukt tidigare i just den kyrkan och vi har redan installerat två avfuktare men vi får ingen fason på det ändå. Nu måste vi göra något, säger Pettersson. 

"Kommer dra ut på tiden"

Då golvet och bjälklaget ska bytas ut och få en rejäl renovering håller kyrkan stängt och tanken var från början att den skulle öppna igen till pingst, den 9 juni. 

– Det kommer dra ut på tiden ännu mer, det kan jag lova. Vi är redan en månad försenad. Till pingst kan jag inte tänka mig att vi har kyrkan klar. Vi får vara glada om den kommer igång till semestern eller möjligtvis efter semestern. Det är bättre att inte lova för tidigt än att det kanske öppnar några veckor före vad som är sagt, säger Pettersson. 

De håller just nu på med att plocka ut bänkarna i kyrkan och arbetet har inte riktigt kommit igång än. 

– Efter nyår börjar renoveringen. Det har dragit ut på tiden men nu har vi fått alla papper godkända så det är bara att köra igång.

Så mycket kostar renoveringen

Enligt Johnny Sigvardsson, vice ordförande i Kyrkorådet, kommer renoveringen kosta totalt fyra miljoner kronor och Linköpings stift tar en stor del av kostnaden med ett bidrag. 

– Vi får tre miljoner från stiftet så det blir en miljon för oss i Aspelands pastorat att betala. Det är rätt billigt om man ser det så eftersom vi byter ut hela golvet, säger Johnny Sigvardsson och fortsätter:

– Målet är att vi ska vara klara till semestern i juli. Tyvärr har arbetet försenats då det har tagit lång tid hos Länsstyrelsen eftersom vi byter konstruktion, säger Sigvardsson. 

Gudstjänsterna flyttas temporärt till ortens församlingshem och fortsätter som vanligt. Begravningar förrättas i Lönneberga gravkapell eller annan kyrka i pastoratet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt