Annons:

Vårdplatserna minskar i länet

Vårdplatserna i Sverige har minskat kraftigt. Foto: Pixabay/Genrebild

Vårdplatserna minskar i länet

Vårdplatserna i Kalmar län har minskat mellan åren 2006 till 2017. Men inte lika mycket som i Sverige i helhet. Antalet vårdplatser per tusen invånare minskade i länet från 2,82 till 2,32. Anledningen anses vara två orsaker, den ena att den medicinska utvecklingen gått framåt, den andra att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor, vilket får till följd att vårdplatser stängs.

Annons:

Sverige har den lägsta andelen vårdplatser bland de utvecklade länderna i OECD, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Och den nedåtgående trenden ser ut att fortsätta. Från 2006 till 2017 minskade antalet från ungefär 2,9 till 2,2 per tusen invånare. Lägst andel vårdplatser per invånare finns i Hallands län.

– Man är ganska överens om att vårdplatsbristen är en av de absolut största flaskhalsar vi har i vården i dag, säger Patrik Hidefjäll, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Kalmar län har minskat sina vårdplatser men inte lika mycket som det i genomsnitt har gjorts i landet totalt. En av de anledningarna kan vara att norra länet har en äldre befolkning.

– Det finns skillnader mellan landstingen vad det gäller invånarnas ålder, det påverkar antalet vårdplatser, säger Patrik Hidefjäll.

Tveeggad utveckling

År 1994 fanns 5,2 vårdplatser per tusen invånare i Sverige. Det finns två huvudsakliga förklaringar till den långvariga nedåtgående trenden med allt färre platser på sjukhusen. Dels handlar det om medicinska landvinningar som möjliggjort snabbare utskrivningar, och därmed en rationalisering av vården. Dels handlar det om att vårdplatser stängs på grund av bristen på framför allt sjuksköterskor, något som blivit särskilt kännbart de senaste 5-6 åren, enligt Patrik Hidefjäll.

– Utvecklingen är tveeggad kan man säga. Många gånger har det setts som att det är ett tecken på att man har en avancerad vård, men minskar antalet vårdplatser snabbare än behovet går ner är det ett problem.

Det finns också ett strukturellt problem, hur patienter söker sig till vården.

– De söker sig till akutmottagningen istället för till primärvården, säger Patrik Hiedefjäll.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt