Annons:

Kraftig minskning av arbetslösheten för utrikes födda

Arbetslösheten minskar kraftigt i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Kraftig minskning av arbetslösheten för utrikes födda

2018 års sista arbetslöshetssiffror visar en kraftig förbättring för utrikes födda i Hultsfred. På ett år har arbetslösheten i gruppen minskat med 8,6 procentenheter jämfört med december 2017.

Annons:

Det innebär att 40,1 procent av de utrikes födda är utan jobb, vilket förstås fortfarande är en mycket hög siffra. Jämfört med riket är skillnaden enorm, där 20 procent av de utrikes födda står utan jobb.

Trots förbättringen är Hultsfred näst sämst i länet, bara Högsby ligger sämre till med 46 procents arbetslöshet. Snittet i länet är 30,4. Vimmerby ligger på 34,9.

Ser man till arbetslösheten för unga är Hultsfred tredje sämst i länet med 13,3 procent. Det är en minskning med 3,2 procentenheter. Snittet i länet ligger på 10,3 och i riket på 8,7.

 "Fortsatt god efterfrågan"

Hultsfred är även näst sämst i länet när det gäller arbetslösheten i stort – men är faktiskt den kommun i länet som har störst minskning. Totalt har arbetslösheten i Hultsfred minskat med två procentenheter och ligger nu på 11,1. Snittet i riket ligger på 7,6. Lägst arbetslöshet har Mörbylånga med 4,3 och högst Högsby med 13,8. Vimmerby hamnar på 6,9.

I riket minskade arbetslöshet med 0,5 procentenheter, vilket ger en arbetslöshet på 7 procent.

– Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark och vår prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden visar på en fortsatt god efterfrågan på arbetskraft under 2019, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

"Svårt att få fäste"

Enligt Arbetsförmedlingen är det många av de arbetslösa som saknar den kompetens som efterfrågas.

– Vi har fortfarande många arbetssökande som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden. För att inte fler ska fastna i längre tider utan arbete behövs därför en mix av insatser: reguljär utbildning, subventionerade anställningar och lägre trösklar in på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt