Annons:

Forskarnas maxtak: 100 gram rött kött per vecka

Konsumtionen av rött kött behöver minska drastiskt. Foto: Pixabay

Forskarnas maxtak: 100 gram rött kött per vecka

Kraftig minskning av socker och rött kött. Det menar flera forskare krävs för att klara klimatet – och kraftigt minska antalet dödsfall som kopplas till matkonsumtionen.

Annons:

Transporter och fossila bränslen brukar vara i huvudfokus i debatten om klimatkrisen. En svenskt ledd forskargrupp presenterar nu en omfattande rapport om matproduktionens påverkan på miljön och hälsan. 

Rapporten, som 37 forskare står bakom och som presenteras i Lancet, innehåller flera drastiska slutsatser. Bland annat bör konsumtionen av rött kött (nöt, gris, får) minska till 100 gram per vecka. I dag ligger konsumtionen i Sverige på 700 gram per vecka. Livsmedelsverkets rekommendation är 500 gram.

– Rött kött är tyvärr den stora klimat- och hälsoboven tillsammans med en viss del mejeriprodukter. Alla måste inte bli vegetarianer, men det är viktigt att dra ned drastiskt på det dagliga intaget av kött, säger Beatrice Crona, miljöforskare vid Stockholms universitet och Kungliga vetenskapsakademin, till SVT. 

Behöver tiofaldigas

Enligt forskarna bör istället en stor del av proteinintaget komma från bönor, linser och nötter. Det intaget behöver tiofaldigas. Globalt behöver även konsumtionen socker minska med 50 procent, enligt forskarna som tittat på hur vi både kan äta nyttigt och klimatsmart.

– Fortsätter vi att äta som vi gör nu kommer vi inte att kunna producera tillräckliga mängder som räcker åt alla. Det finns en gräns för planeten.

Forskarna menar att en omställning i kosten även kommer att undvika elva miljoner dödsfall om året när vi är framme vid 2050 och jordens befolkning ligger på tio miljarder per år. Det är ungefär en fjärdedel av alla människor som dör varje år.

En tredjedel slängs

Forskarna anser att de nordiska länderna har förutsättningar för att gå i bräschen för utvecklingen:

”Svenska kostråd går i rätt riktning och vi ser en spännande utveckling inom nordisk gastronomi där många kockar och restauranger, liksom offentlig måltid, går före för att skapa framtidens mat. Detta är en utmärkt början. Men för att vända livsmedelsfrågan från en av dagens största utmaningar till den mest effektiva lösningen så måste vi öka takten radikalt”, skriver de på DN Debatt. 

En annan viktig del är att minska matsvinnet som i dag ligger på 30 procent globalt.

Fakta

Fem förslag för hållbar matkonsumtion:

  • Mer internationellt samarbete för att göra nyttig och grön mat billig och tillgänglig.
  • Ställa om jordbruk från hög produktion till nyttig produktion.
  • Ett intensivare men samtidigt hållbart jordbruk.
  • Skydda skog och hav från exploatering.
  • Halvering av matsvinnet som i dag ligger på 30 procent.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt