Annons:

Kommunalt bolag går med förlust – kommunen tvingas täcka upp

Hultsfreds additive teknikcenter invigdes under 2018 och gick med förlust under sitt första verksamhetsår. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunalt bolag går med förlust – kommunen tvingas täcka upp

Det nya kommunala bolaget, Additivt Teknikcenter AB, har haft högre kostnader än intäkter under sitt uppstartsår och gick minus med 340 000 kronor.

Annons:

Ett nytt majoritetsägt kommunalt aktiebolag som går under namnet Additivt Teknikcenter i Hultsfred AB bildades under förra året.  

Det nya bolaget har under uppstartsåret haft högre kostnader än intäkter och redovisade ett minusresultat på 340 000 kronor under det första verksamhetsåret. Intäkterna räcker inte till för att täcka de löpande kostnader som funnits och för att återställa aktiekapitalet föreslås att Hultsfreds kommunala industri AB (HKIAB) täcker förlusten samtidigt som Hultsfreds kommun lämnar motsvarande tillskott till HKIAB. 

– Det är inget dramatiskt. Bolaget är i uppstartsfasen och man behöver tillföra kapital för att klara aktiekapitalet under det första året. Vi har många kunder på väg in och vi får från och med nu pengar från Tillväxtverket, säger oppositionsrådet Tomas Söreling. 

"Valde att gå den vägen"

Från 1 januari 2019 och fram till 15 november nästa år erhålls sammanlagt stöd på 2 455 000 kronor från Tillväxtverket, vilket ger bolaget 70 procent i stöd på kostnader som exempelvis löner. Det är inga pengar som kommunen har kunnat nyttja i det här läget för att återställa det förbrukade kapitalet. 

Pengarna för att täcka denna förlust tas alltså från kommunens industriaktiebolag där kommunen skjuter till samma summa till HKIAB. 

– Vi är majoritetsägare och valde att gå den vägen. Det kändes inte rätt att företagen skulle gå in med pengar för att täcka förlusten, säger Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt