Annons:

Skolans vuxennärvaro ökar efter de anlagda bränderna

Albäcksskolan ökar vuxennärvaron efter den senaste tidens anlagda toalettbränder. Foto: Ossian Mathiasson

Skolans vuxennärvaro ökar efter de anlagda bränderna

Högstadieskolan Albäcksskolan i Hultsfred drabbades av tre anlagda toalettbränder på drygt ett dygn i slutet av förra veckan.
Alla skolans toaletter har utrustats med brandvarnare och nu ökas vuxennärvaron.
– Det är viktigt att vi hjälps åt att hålla ögonen öppna för att komma åt problemet på ett bra sätt, säger rektorn Anna Källåker.

Annons:

De anlagda bränderna på skoltoaletterna har blivit ett stort problem som skolledningen på Albäcksskolan i Hultsfred har fått ta itu med de senaste dagarna. 

Arbetet som skolan nu går in i handlar om att skapa trygghet och arbeta för att beskriva vilka konsekvenserna kan bli om en mindre brand på en skola utvecklas till en stora. 

"Alltid allvarligt"

På kort sikt handlar det om att få stopp på bränderna och att förebygga att nya uppkommer. 

– Det är jättetråkigt att det är så här och vi behöver komma till kärnan för att reda ut varför det händer. Det vi gjorde efter de två nya bränderna i fredags var att vi tog hjälp av räddningstjänsten som kopplade in brandvarnare på toaletterna. Det är på toaletterna som det har hänt och vi vill stärka brandskyddet ytterligare, säger Anna Källåker. 

På torsdagsförmiddagen startade en brand i en papperskorg på en toalett – och drygt ett dygn senare var scenariot liknande frånsett att det brann i två (!) papperskorgar på två andra toaletter på skolan. 

– Det är alltid allvarligt när sådana händelser inträffar men fredagens bränder var inte så stora att brandlarmet löste ut. Personalen kunde släcka dem i ett tidigt skede, säger Källåker. 

"Viktigt att vi hjälps åt"

Vid räddningstjänstens besök på skolan på fredagen gick de också igenom hela skolans brandskydd.

Anna Källåker och övrig skolledningspersonal har suttit ner i många samtal och möten de senaste dagarna. 

– Vi samlade ihop personalen på fredagen och i morse och informerade om vad som har hänt och att vi förstärker vuxennärvaron ytterligare i korridorer och allmänutrymmen. Det är viktigt att vi hjälps åt med att hålla ögonen öppna för att komma åt problemet på ett bra sätt. Vi fortsätter att samverka med ungdomsenheten och räddningstjänsten kring detta, säger Källåker.

På vilket sätt förstärks vuxennärvaron på skolan?

– Vi har en ganska hög vuxennärvaro med mentorsstödjare som rör sig i korridorerna och samverkan med ungdomsenheten gör att de har fritidsledare på plats under hela skoldagen. Vi har mycket personal som kanske dricker sitt förmiddagskaffe i caféterian i stället för i personalrummet. På något sätt handlar det om att uppmärksamma vår personal på att det är bra om vi tar ett varv extra på skolan.

Bränder i varsin ände av skolan

Enligt Källåker inträffade fredagens bränder på toaletter i varsin ände av högstadieskolan. 

– Vi har ingen aning om det finns något samband då vi har lämnat över ärendet och vår information till polisen. De får utreda vidare, sen är det klart att vi håller ögon och öron öppna och pratar med eleverna. 

Skolledningen har ingen aning om vem eller vilka som ligger bakom de anlagda bränderna och i dagsläget finns inga avstängda elever. 

Skolan har också gått ut med information till föräldrarna där de hoppas att den senaste tidens bränder kommer upp till diskussion. 

– Vi har lagt ut information till föräldrarna så att de vet vad som har hänt och kan följa upp det med sina barn i hemmet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt