Annons:

Här är första flerfamiljshuset med grannsamverkan:

Kvarteret Lammet är första flerfamiljshuset i Hultsfred med grannsamverkan och inom kort blir det upptaktsmöte. Foto: Ossian Mathiasson

Här är första flerfamiljshuset med grannsamverkan: "Finns många fördelar"

Ökad trygghet var en hjärtefrågorna för Håkan Hermansson när han var politiskt aktiv. Nu har han sett till att kvarteret Lammet blir Hultsfreds första flerfamiljshus med grannsamverkan.
– Det finns många fördelar med grannsamverkan. Jag tror att det blir bra, säger han.

Annons:

För drygt ett år sedan skrev Liberalernas Börje Helgesson, med hjälp av Håkan Hermansson, en motion om att införa projektet huskurage i Hultsfreds kommun för att bland annat minska våld i nära relationer. 

Motionen fick ett positivt svar från politiken efter att trygghetsstrategen Linus Ivarsson tittat närmare på den och ansett att huskurage låg så pass tajt med grannsamverkan och kunde finnas med i det avseendet. 

"Skapar ökad trygghet"

Håkan Hermansson, som numera är pensionär och bor i en lägenhet på kvarteret Lammet, har därefter tagit initiativ till att få igång grannsamverkan i den första hyresfastigheten i Hultsfred. Han har blivit kontaktperson för just det grannsamverkansområdet. 

– Vi började planeringen med grannsamverkan i hyresfastigheten för några månader sedan tillsammans med Hultsfreds Bostäder, Länsförsäkringar och polisen. Det ger framför allt mer samverkan mellan grannar och skapar ökad trygghet och trivsel, säger Håkan Hermansson.

Hyresgästerna i flerfamiljshuset, som består av 35 lägenheter, är informerade om planerna på grannsamverkan och inbjudna till uppstartsmötet den 26 februari på Valhall. 

– Hur många som vill vara med vet vi först efter mötet. Det är frivilligt och utan kostnad för hyresgästerna, säger han. 

"Lätt att bli anonym i en lägenhet"

Enligt kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson finns det 50 olika grannsamverkan i vanliga villakvarter i Hultsfreds kommun – och nu blir alltså kvarteret Lammet det första flerfamiljshuset som har grannsamverkan. 

– Det är första satsningen i ett större bostadskvarter. Det vi vill åstadkomma är att man kommer närmare sin granne och på det viset ökar tryggheten. Bryr man sig om eller känner sin granne så funderar man kanske på varför man inte har sett grannen. I ett villakvarter är det lättare att uppmärksamma sådana saker, då kan man till exempel se att det inte är skottat vid huset. Här blir det svårare, det är väldigt lätt att bli anonym i en lägenhet. Vi vill öka känslan av trygghet för de som bor i flerfamiljshuset, säger Linus Ivarsson. 

Syftet med grannsamverkan är också att göra området mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende. 

– Ökar man förmågan av att se ovanligheter hos varandra så ökar chanserna till att man upptäcker en tjuv. Grannsamverkan är egentligen ett sätt att minska riskerna för inbrott, det är det som är hela konceptet. Är man med i grannsamverkan så minskar risken för inbrott med 25 procent, säger Linus Ivarsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt