Annons:

Kalmar läns sjukhus har lägst överbeläggningar i landet

Överbeläggningar på landets sjukhus har ökat de senaste fem åren. Det visar statistik från Socialstyrelsen. Lägst överbeläggning finns i region Kalmar och Värmlands län med 1,4 procent överbeläggning.

Annons:

Överbeläggning kallas det när patienter vårdas på sjukhus trots att nödvändig kapacitet inte finns. Det kan handla om brist på sjuksköterskor som då måste ta ansvar för fler patienter än vad kraven på patientsäkerheten tillåter.

I snitt ökade överbeläggningarna på landets sjukhus från knappt tre till knappt fem procent mellan åren 2014 till 2018.

- Överbeläggningar ska betraktas som avvikelser vården ska arbeta med för att undvika, säger Martin Lindblom, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Sirien.

Lägst överbeläggning i Kalmar län

I Kalmar län har antalet överbeläggningar minskat under de senaste fem åren, från 1,5 procent till 1,4 procent. Det innebär att Kalmar län har den lägsta överbeläggningen i landet tillsammans med Värmlands län. Högst andel överbeläggningar finns i Västergötland med 6,7 procent och Östergötland med 6,5 procent.

Kalmar län är ett av tre län i landet som gått mot strömmen och lyckats minska överbeläggningarna de senaste fem åren.

- Jag är inte rätt person att svara på om det är rimligt med ett noll mål gällande överbeläggningar. En ekonom eller kapacitetsplanerare skulle kanske säga att kostnaden skulle bli hög av en sådan beredskap, säger Martin Lindblom.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt