Annons:

Skolpersonalen ska lära sig att känna igen psykisk ohälsa

Hultsfreds kommun startar utbildningar i första hjälpen till psykisk hälsa för skolans personal. Foto: Ossian Mathiasson

Skolpersonalen ska lära sig att känna igen psykisk ohälsa

Hultsfreds kommun har utifrån procent av befolkningen och övriga län hög självmordsstatistik. Nu ska skolpersonalen i Hultsfreds kommun få kunskap i att uppmärksamma psykisk ohälsa och lära sig se och tolka dessa signaler.

Annons:

Kalmar län har i jämförelse med övriga län i Sverige ett högt antal självmord per år och Hultsfreds kommun ligger högt upp på listan. 

I samverkan mellan barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen och kultur och fritid har det tagits ett beslut att förbättra den psykiska hälsan i kommunen genom att utbilda tre certifierade instruktörer. 

Kalmar län har en gemensam handlingsplan för att på sikt minska självmord och Mental health first aid (MHFA) är ett utbildningsprogram som har utvecklats i Australien och som har översatts till många språk. 

Arrangerar utbildningsdagar

I ett pressmeddelande från Hultsfreds kommun blir det två fullspäckade utbildningsdagar den närmaste tiden för skolpersonalen. Deltagarna får kunskap i att uppmärksamma psykisk ohälsa och en handlingsplan i att hjälpta till vid psykiskt lidande. 

”Psykisk ohälsa drabbar de flesta någon gång i livet och ser olika ut hos olika människor. Med denna utbildningssatsning vill vi öka kunskap om psykisk ohälsa och sjukdomar, som ibland kan vara tabubelagt och skrämmande att prata om. Vi kommer också att lära ut om en handlingsplan hur man går tillväga vid olika kristillstånd, samt öka förståelsen och skapa trygghet i att hjälpa och våga ställa frågan vid psykiskt lidande. Handlingsplanen bygger på att lära sig att lyssna utan att värdera, ge förståelse, erbjuda information och uppmuntra till att söka professionell hjälp”, säger kuratorn Annika Dehlin i pressmeddelandet.

Lärarna ska våga fråga

Riskerna för självmordshandlingar kan öka om man undviker att prata med ungdomar om det som är svårt. 

”Genom denna utbildning vill vi stärka deltagarna att våga ställa frågan ”Hur mår du egentligen?” och vänta in svaret. För är vi vuxna trygga i att diskutera psykisk ohälsa som ett naturligt ämne, då är vi övertygade om att ungdomarna kommer att komma till oss och diskutera och berätta”, säger Annika Dehlin. 

De tre certifierade instruktörerna är Annika Dehlin på barn och utbildning, Ammi Levin på socialförvaltningen och Johanna Nilsson på kultur och fritid och de har efter utbildningen behörighet att utföra första hjälpen-kurser till psykisk hälsa. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt