Annons:

VIDEO: Här brinner övningsobjektet ner: ”Övning med maximal nytta

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun fick använda den gamla lanthandeln i Flaten som ett övningsobjekt. På kvällen brändes byggnaden ner. Foto: Läsarbild

VIDEO: Här brinner övningsobjektet ner: ”Övning med maximal nytta"

Den gamla lanthandeln i Flaten blev ett bra övningsobjekt för ett 60-tal brandmän från räddningstjänsten i Hultsfreds kommun.
– Det var en fantastisk övning, säger räddningschefen Michael Hesselgård.

Annons:

Smalspårsföreningen köpte Flatens station och fick den gamla lanthandeln med hussvamp på köpet. Efter noggranna undersökningar visade det sig att man inte kunde göra något åt huset och då fick räddningstjänsten ett ypperligt övningsobjekt under en hel dag. 

– Vi får inte ofta tillträde till att kunna öva så i ett hus. Vi körde igenom i stort sett all vår personal i tre olika grupper och de fick se hela brandförloppet. Normalt sett, när man åker ut på ett larm, är det ofta redan övertänt. Här får man se vad som händer i de olika skeenden och reflektera över vad vi kan göra för åtgärder, säger Michael Hesselgård. 

"Uppskattat av personalen"

Räddningstjänstens personal testade flera olika släckningsmetoder och fick se vad deras lösningar gav för resultat. Ett av brandsläckningsredskapen som användes var en dimspik. 

– Vi sköt in vattendimma med dimspiken genom att borra ett hål i väggen och på några sekunder sänktes värmen från 250 grader till 100 grader. Det är bra att alla får se det i verkligheten, det är alltid lättare när man har sett det med egna ögon. Det är fantastiskt att man kan göra så mycket, säger Hesselgård och fortsätter: 

– Vi testade också strålförarteknik och övade i två rum i huset. Vi tände på och lät det gå så vi var nästan uppe på en övertändning. Personalen fick titta och se vad som hände beroende på hur man la vattnet. 

Att öva på ett helt hus hör inte till vanligheterna och det var på kvällen som huset brann ner till grunden. 

– Det var uppskattat av personalen som fick göra något annorlunda. Det är en övning med maximal nytta och vi kunde verkligen göra en superövning. Ulf (Bowein) har lagt ner mängder med tankeverksamhet och energi på det. Det blev en bra och lång dag men det är det värt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt