Annons:

Händelserik jul på Näs – ”Går inte komma närmare Astrids jul”

Astrid Lindgrens Näs tillförordnade verksamhetschef Anna Thalin. Foto: Jakob Karlsson

Händelserik jul på Näs – ”Går inte komma närmare Astrids jul”

Astrid Lindgrens Näs bjuder in till en mängd evenemang under julperioden. Ett event som sticker ut lite extra är julsamtalet med Astrid Lindgrens släktingar Gunvor Ruhnström och Barbro Alvtegen.
– Det känns väldigt exklusivt, säger Näs tillförordnade verksamhetsledare Anna Thalin.

Annons:

Julen betydde mycket för Astrid Lindgren och finns med på ett hörn i många av hennes böcker. Mest kända är kanske de stora jultabberasen i Katthult från böckerna om Emil i Lönneberga. 

– När man läser om Astrid och läser hennes böcker så förstår man att det är en av de viktigaste högtiderna för henne. När jag tänker på Astrids jul tänker jag mycket på mat och det har hon beskrivit i så många böcker; alla korvar, skinkor, och kakor. Sedan tänker jag också att julen mycket var en väntans tid och att saker och ting fick ta sin tid. I dag är julstress ett vedertaget begrepp, jag tänker att julen för Astrid var en tid för eftertanke. Det vill vi försöka återskapa på Näs och bland annat kan barnen prova på att stöpa ljus under julmarknaden, säger Anna Thalin.

 Exklusivt samtal med Astrids brorsdöttrar

Om julen var en lugn period för Astrid Lindgren händer det desto mer i och runt hennes barndomshem på Näs. Barndomshemmet julpyntas och guidningarna i december lägger fullt fokus på julperioden. Näs julbord kombinerar mat och guidning i barndomshemmet. 

– Vi julpyntar barndomshemmet med dofter och blommar och julguidningen skiljer sig väldigt mycket från ordinarie guidningen, den rekommenderar jag verkligen. Vi har haft ett väldigt stort intresse för julborden här. 

För den som vill komma riktigt nära Astrids jul arrangerar Näs och Astrid Lindgren-sällskapet en kväll med Astrids brorsdöttrar Gunvor Ruhnström och Barbro Alvtegen den 12 december.

– Det blir ett samtal tillsammans med Lena Törnqvist där de kommer prata om deras barndomsjular på Näs. Det känns väldigt exklusivt och närmare Astrids jul än så kommer man inte. Det blir också första gången vi har den typen av evenemang i restaurangen, vi hoppas att det ska skapa ett skönare samtal.

 Marknaden utökas

Årets traditionsenliga julmarknad arrangeras i år under tre dagar i stället för två.

– Det har gått så bra att vi vill utöka. Förra året hade vi cirka 3 000 besökare och vi hoppas på det och lite till i år. Det är ungefär lika många utställare i år, men vi har satsat lite mer på mat från närområdet. Det kommer bli fint.

De allra yngsta bjuder Näs in till adventspyssel.  

– Vi kör det under första och andra advent och det blir musik i restaurangen och pysselverkstad. Då kan barnen komma hit och julpyssla i Astrids anda och det blir en väldigt mysig och härlig julstämning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt