Annons:

  • Axelssons i Aby vill kunna erbjuda svenskakurser för säsongsanställda

    Patrik Axelsson, vd på Axelssons i Aby, besöktes under måndagen av flera moderata politiker där man i huvudsak diskuterade gröna näringar och självförsörjning. Foto: Ossian Mathiasson

  • Axelssons i Aby vill kunna erbjuda svenskakurser för säsongsanställda

    Patrik Axelsson och riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson under studiebesöket.

  • Axelssons i Aby vill kunna erbjuda svenskakurser för säsongsanställda

    Jan R Andersson, riksdagsledamot för Moderaterna, anser att Sverige behöver bli mer självförsörjande av livsmedel och att den svenska jordbrukaren får bättre förutsättningar för att lyckas.

  • Axelssons i Aby vill kunna erbjuda svenskakurser för säsongsanställda

    Åke Bergh, gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige i Hultsfred, fick nyttig information om Axelssons i Abys verksamhet och framtidsvisioner.

Axelssons i Aby vill kunna erbjuda svenskakurser för säsongsanställda

Moderaterna var under måndagen på två företagsbesök hos Axelssons i Aby och Emåmejeriet i Hultsfreds kommun.
De ville med besöken visa hur viktig den svenska livsmedelsproduktionen är.
– Det är två framgångsrika företag. Vi borde ha potential för fler sådana företag i länet, säger Jan R Andersson och Carl-Wiktor Svensson.

Annons:

Under måndagen var riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson och riksdagsledamoten Jan R Andersson på studiebesök på Axelssons i Aby och Emåmejeriet tillsammans med Conny Daag, Åke Bergh, Sievert Andersson och Johan Svensson från Moderaterna i Hultsfreds kommun.

Temat för dagen var gröna näringar och självförsörjning och det var de framgångsrika företagen från Hultsfred kommun ett bra exempel på.

Sköter kedjan från jord till butik

På Axelssons i Aby berättade vd:n Patrik Axelsson om företagets historia, framtid, satsningarna på en potatissorteringshall för 15 miljoner kronor och mycket mer.

Det är framför allt potatis och jordgubbar som är deras specialitet och på gården sköter hela kedjan från jord till butik. Försäljningen och marknaden innehåller 50 butiker i närområdet plus 15 restauranger i Småland.

Företaget har 20 årsanställda, varav 13 är tillsvidareanställda samt inhyrda maskinförare och säsongsanställda.

 Snabbundervisning i svenska

De diskuterade bland annat företagets utmaningar när det kommer till personalförsörjning och integrationsinsatser och Axelsson lyfte fram behovet av snabbkurser i svenska för säsongsanställda på jobbet.

– Vi har många personer från Polen som kommer till oss och jobbar över sommarsäsongen och som mest kan det röra sig om 35 stycken. Jag skulle vilja kunna erbjuda en snabb språkundervisning i svenska till de som kommer hit och som vi vill satsa på. Vi kan inte utveckla oss om de inte kan språka språket. Det saknar jag, en snabbväg för oss företagare där vi kan köpa en snabb kvällskurs i svenska, säger Patrik Axelsson.

"Tycker att Sverige är ett bra land"

I dagsläget har företaget tre arbetsledare och två av dem, Pawel Róg och Andrzej Rog, kommer ursprungligen från Polen.

– De har faktiskt flyttat hit och tycker att Sverige är ett bra land och ville bosätta sig här när de såg att skola, sjukvård och allt annat fungerade. Det är flera som jobbar här nu som vill stanna kvar och det är motiverade till att integrera sig och lära sig ett nytt språk men integration och språk är en utmaning på alla arbetsplatser, säger han.

Enligt Jan R Andersson och Carl-Wiktor Svensson behöver Sverige bli mer självförsörjande av livsmedel och förutsättningarna finns att producera många livsmedel såsom sädesslag och mjölkprodukter.

Men produktionen minskar då många mjölkgårdar stängs och utländska produkter ersätter den svenska produktion.

– Vi gör de här två besöken för att lägga fokus kring lokalt producerad mat. Om den svenska jordbrukaren hade haft samma villkor som hans konkurrenter hade livsmedelsproduktion varit en expansiv bransch. Istället är det en krisbransch. Det ansvaret ligger på regeringen som inte ser landsbygdens potential, säger Carl-Wiktor Svensson.

"Hur länge skulle vi då klara oss?"

Jan R Andersson menar att det borde finnas förutsättningar för att öka produktionen i stället för att minska den.

– Vi minskar vår inhemska produktion och det är inte bra ur ett försörjningsperspektiv om något händer. Vi skulle vara väldigt sårbara om man stänger importen utifrån, då blir det tomt på hyllorna. Hur länge skulle vi då klara oss?, frågar sig Jan R Andersson, ledamot av försvarsutskottet.

I Kalmar län finns många livsmedelsföretag och näringen skulle växa om förutsättningarna förbättrades, enligt riksdagsledamoten och riksdagskandidaten. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt