Annons:

Få kvinnliga vd:ar i Hultsfred – bland den lägsta andelen i landet

Få vd-poster i Hultsfreds kommun innehas av kvinnor. Foto: Pixabay

Få kvinnliga vd:ar i Hultsfred – bland den lägsta andelen i landet

Bara tio procent av vd-posterna i Hultsfreds kommuns aktiebolag innehas av en kvinna. Det gör att Hultsfred tillhör de kommuner med allra färst kvinnliga vd:ar.

Annons:

I Sverige är inte ens var femte vd en kvinna. 18 procent av landets vd-poster innehas av kvinnor, vilket betyder att män har 82 procent av vd-posterna. 

På kommunnivå varierar andelen från 37 procent ner till noll. Det visar data från Bolagsverket som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat.

– Jag känner igen den här bilden. Det ligger i linje med övrig statistik. Tittar man på verkställande direktörer i börsföretag så är könsfördelningen ännu lite skevare, säger Klara Regnö, forskare inom genus, organisation och ledning vid Mälardalens högskola.

Bara i Åsele och Danderyd är andelen kvinnliga vd:ar över 30 procent.

– Ur ett samhällsperspektiv har vi ett jämställdhetspolitiskt mål som säger att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv, det vill säga att vi ska ha samma tillgång till makt. Den ekonomiska makten, att styra samhället och ha inflytande över näringslivet, är en viktig del i det. Ur det perspektivet är det ett problem att kvinnor inte har samma möjligheter till det, säger Klara Regnö.

Få kommuner i Sverige har en lägre andel kvinnliga vd:ar än Hultsfreds kommun, men Vimmerby kommun har värre siffror i Kalmar län. I Vimmerby är det åtta procent av vd-posterna som innehas av kvinnor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt