Annons:

Lokalt företag satsar på naturnära bed and breakfast – öppnar snart

Bostadshuset på Skräpplinge gård görs om till ett bed and breakfast och öppnar inom en snar framtid. Här står Peter Lundin, som ligger bakom satsningen, framför huset. Foto: Privat

Lokalt företag satsar på naturnära bed and breakfast – öppnar snart

Bostadshuset på Skräpplinge gård utanför Mörlunda har renoverats och gjorts om till ett bed and breakfast. Snart väntar öppning.
– Inom kort är allt färdigt, säger Peter Lundin, som driver det lokala företaget Smålandsupplevelser.

Annons:

Det lokala företaget Smålandsupplevelser har som idé att skapa aktiviteter i harmoni med naturen och kan erbjuda boende, kanotpaddling, jakt och fiske. 

Det är familjen Lundin som gör affär av det som finns utanför dörren. De har två skogsfastigheter söder om Mörlunda, en i Åkerö och en söder om Karlsborg, och fyra stugor som de hyr ut till turister som vill bo på landet eller få sig en jakt- och fiskeupplevelse. 

Investering på en miljon kronor

Under de senaste åren har Peter Lundin och hans familj hållit på med att renovera mangårdsbyggnaden, det vill säga det hus som människorna bor i, till ett bed and breakfast. 

– Det är något som vi har velat få igång under flera års tid och nu är det nära. Jag har haft mycket kontakt med kommunen och i och med ändrad verksamhet så fyller huset alla krav för brand, ventilation och dessa bitar. Bortåt en miljon ligger vår investering på och det är fyra rum med åtta bäddar som vi har fixat i huset. Det är inte så stort men hade det varit mer än fyra rum så kommer andra bestämmelser, säger Peter Lundin.

Satsningen har krävt mycket tid och energi och nu är han glad för att de snart kan öppna upp dörrarna. 

– Den har varit en tuff tid, det kan man säga. Det som har gjort att jag har haft möjlighet till satsningen är för att jag har mitt fastighetsbestånd med 50 lägenheter i Målilla. De har matat på med likvida medel och går ganska hyggligt plus att jag har 200 hektar skog som jag har skött enligt skogsbruksplan. Det lilla överskottet från skogen har jag plöjt ner i byggnationen, säger Peter Lundin. 

Hur mycket arbetet återstår innan ni kan öppna?

– Det är väldigt nära, inte alls långt borta. Det är färdigt om ett par veckor. När allt är klart kommer det krävas en kraftansträngning med marknadsföring för att nå ut i rätt kanaler.

"Blir riktigt fint"

Han har goda förhoppningar om att den naturnära satsningen ska slå väl ut. 

– Vi tror på besöksnäringen och turismen, att det är något som kommer växa. Både jag och min fru har bra språkkunskaper och kan göra oss förstådda på flera språk. Visst, det är ett vanligt traditionellt bed and breakfast men vi hoppas vi kan ha mindre konferenser med tillhörande aktiviteter i form av kräftfiske, lerduveskytte, kanotturer, jakt och fiske.  

Vad säger du om resultatet?

– Det blir riktigt fint och fräscht och vi är nöjda efter att ha jobbat med det i två år. Vi förvärvade denna fastighet (Skräpplinge gård) 2004 och vi har bott här men i och med denna satsning så bor vi i Målilla, säger han. 

"Verksamheten kommer växa"

Han berättar att det kommer jägare från stora delar av Norden för att bo i stugorna och ge sig ut på vildsvinsjakt. Något annat som han tror mycket på är fisketurismen. 

– Jag var tidigare ordförande i fiskevårdsområdet för Emån och jag har ambitioner för fisketurismen. Det är en viktig del även för kommunen och jag vill dra nytta av det i både min verksamhet och för alla som bor på landsbygden. Min verksamhet kommer växa med ökat intresse för fisket. Vi har även vanliga traditionella turister som kommer hit och vill njuta av naturen eller en kanottur, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt