Annons:

Värdshuset är till salu: ”Kan inte driva det i ett år till

Vena Värdshus är till salu efter att ägaren Kim Barman haft öppet i mindre än ett år. Sjukdom är förklaringen. Foto: Ossian Mathiasson

Värdshuset är till salu: ”Kan inte driva det i ett år till"

Verksamheten i Vena Värdshus drogs igång igen under våren 2018 av Kim Barman. Nu kommer hon med beskedet att hon ska sälja värdshuset på grund av sjukdom.
– Min man har fått en obotlig hjärnsjukdom, säger Kim Barman.

Annons:

Kim Barman flyttade tillsammans med Jan-Erik Gylling från Stockholm till Vena för drygt sju år sedan och drev värdshuset i ungefär fyra år med boende, turister, dagens lunch och matbod. 

Under 2016 avvecklades värdshuset och matboden på grund av att efterfrågan på platser för ensamkommande pojkar blev stor och HVB-hemmet Solrosbarnen öppnade i deras lokaler.

Mannen har blivit sjuk

I våras försattes försattes Solrosbarnen i konkurs efter två år och Kim Barman tog då beslutet att köra igång Vena Värdshus igen med start i mars.

Det dröjde inte lång tid innan beskedet kom om att mannen fått en obotlig hjärnsjukdom. 

– Vi fick vänta länge innan diagnosen kom och den kom fredagen den 13 april. Det finns lite forskning om just den här sjukdomen och det finns inget botemedel. De kan inte säga om det tar fem dagar eller fem månader, säger Kim Barman. 

"Jobbade 111 dagar i rad"

Det är huvudanledningen till att hon har bestämt sig för att sälja värdshuset, något som Vimmerby Tidning var först med att rapportera om. 

– Ja, min man ska aldrig mer jobb och när vi drev värdshuset under den första omgången var han krögare, ekonom och han som tänkte ut sakerna. I år drog jag hela högsäsongen själv, vi hade fullbokat och jag jobbade 111 dagar i rad. Det kommer jag inte orka ett år till. 

När fattade du beslutet? 

– Jag har levt på hoppet från den 13 april och hoppats på att min man har fått fel diagnos. Man gör samma scanning av hjärnan ett halvår efter att personen fått diagnosen för att se om det finns några förändringar. Efter scanningen som var klar i november fanns det ingen tvekan. Då fattade jag beslutet att vi måste sälja värdshuset, jag kan inte driva det i ett år till. Han kommer inte bli frisk. Man måste se sanningen i vitögat, jag har förträngt den och hoppades på att det var fel diagnos, säger Barman. 

Lämnar när det kommer ny ägare

Värdshuset har tio lägenheter för uthyrning och tre hotellrum och Barman är tydlig med att hon kommer köra på tills värdshuset är sålt. 

– Jag har boendet öppet och får just nu in bokningar till GP-tävlingen i speedway i Målilla i sommar. Tar en ny ägare över så har den personen redan gäster. När jag har skaffat mig ett annat jobb kommer värdshuset vara en bisyssla men jag lämnar inte förrän det finns någon som tar över. 

Vad tror du om värdshusets framtid?

– Jag hoppas att det är någon entusiast som tar över verksamheten och fortsätter. Det finns hur mycket utvecklingsmöjligheter som helst. Jag har haft kontakt med några mäklare men jag har inte skrivit med någon än. Det är ett fint ställe och en fantastisk bygd. Jag har bott i Stockholm i 50 år och jag skulle vilja få ut det så någon storstadsmänniska får uppleva samma glädje som har känt i samband med flytten hit. Det är ett för fint ställe för att få stå tomt, det behöver användas. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt