Annons:

Söreling träffade Löfven för 40 år sedan – så ser han på hans avgång

Tomas Söreling blev inte superförvånad över Stefan Löfvens avgångsbesked. Foto: Ossian Mathiasson

Söreling träffade Löfven för 40 år sedan – så ser han på hans avgång

Socialdemokraternas starke man i Hultsfred, Tomas Söreling, tycker att Stefan Löfven gör rätt som avgår. Det säger han i en kommentar till beskedet.
– Lite överraskande att det kom nu, men jag är inte superförvånad, säger Söreling.

Annons:

Tomas Söreling tog förstås del av informationen om att Stefan Löfven tänker avgå som partiledare i höst. Han lämnar i och med det även posten som statsminister. 

Oppositionsrådet i Hultsfreds kommun var endast överraskad över tidpunkten.

– Jag är överraskad över att det kommer nu, men jag är inte superförvånad. Jag tycker han gör rätt. Det är logiskt att ta det här beslutet nu när partikongressen ligger i november. Det blir nästan ett helt år innan kommande val för den som ska ta över, säger Tomas Söreling. 

1982 träffades Tomas Söreling och Stefan Löfven för första gången – just i Åkersberga för övrigt.

– Det var där våra fackliga banor tog sin början i dåvarande Metall.

– Jag har tänkt att det här kan hända. Skulle han ha varit kvar över valet hade det börjat direkt med spekulationer om hur länge han skulle sitta kvar. Han har haft ett tufft uppdrag, men hans fackliga bakgrund som förhandlare har märkts i olika situationer. Han har varit mån om att stå för överenskommelser och principen att ett handslag är ett handslag. Industrin har också legat honom varmt om hjärtat med sin bakgrund.

"Vuxit in i rollen"

Det har gått tio år sedan Stefan Löfven tog över ett stukat parti efter Håkan Juholt. Socialdemokraterna har fortsatt tappa väljare under hans tid som partiledare, men han har också varit statsminister i sju år.

– Jag tycker att han har vuxit in i rollen. Han hade en stor erfarenhet och det vann han mycket på från början. Det har varit en oerhört svår parlametarisk tid och det har inte varit lätt för någon. Jag tycker att han har hanterat det här både klokt och bra. 

Bara ett knappt år för en ny partiledare innan valet. Kan det skada partiet?

– Det är ändå tio månader till valet och jag tror det räcker för att lära känna den nya kandidaten. Det blir alltid spekulationer, men jag tror inte det kommer skada. Det blir ju heller med all sannolikhet ingen okänd person. Den det blir finns inom en handfull namn.

Ser du någon naturlig efterträdare?

– Jag säger att det är dags för en kvinna. Min favorit är Magdalena Andersson, men då får vi ett annat bekymmer. Det finns ingen annan självklar finansminister. Hon har skött statens finanser enormt bra. Lena Hallengren kan vara ett annat namn, men jag vill helst se Magdalena Andersson.

Hur placerar du Stefan Löfven bland era tidigare partiledare?

– Jag har alltid haft jättesvårt att jämföra. Alla har godheter och det är olika personligheter, men Stefan kommer högt upp på min lista. Det har varit lätt för mig att relatera till honom. Jag tyckte jättebra om Göran Persson också. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt