Annons:

FÖRSLAGET: LÄGG NED OCH RIV SKOLA PÅ LANDSBYGDEN

Konkreta förslag om vad som kan hända med Järnforsens skola fick KD-gruppen att författa en skrivelse som skickats direkt till kommunstyrelsen.

FÖRSLAGET: LÄGG NED OCH RIV SKOLA PÅ LANDSBYGDEN

Tjänstemännen vill lägga ned och riva skolan i Järnforsen. De 13 eleverna ska istället erbjudas plats i Målilla skola. Det framkommer av ett dokument som vår tidning tagit del av. I en skrivelse till kommunstyrelsen protesterar Kristdemokraterna mot beslutet. 

Annons:

”Kallställ och riv skolan i Järnforsen till HT23” är ett förslag till åtgärd, presenterat av tjänstemän. ”Erbjud 13 elever att vara 100 procent i Målilla skola” ett annat som fått KD-gruppen att skicka en skrivelse direkt till kommunstyrelsen.
– Nu befinner vi oss i skarpt läge, säger Anders Andersson, partiavdelningens ordförande.

Det säger han mot bakgrund av att man med jämna mellanrum sedan 1980-talet hört det viskas om att skolan är hotad och att skolan inte har någon framtid – och att ryktesspridningen runt Järnforsens skola nu tagit fart igen.

”Vi kan inte acceptera att det via mummel och dolda agendor förs en politik i vår kommun som undergräver fullmäktiges tydliga besked om att de små skolorna ska bibehållas. För det är just detta som vi under senare år upplevt”, skriver KD-gruppen.

"Krävs konkreta beslut"

Upprinnelsen till att man vänder sig direkt till kommunstyrelsen är att politiker i kommunen fått del av en redovisning där två av tjänstemannaförslagen som presenterades var "Erbjud 13 elever att vara 100 % i Målilla skola" samt "Kallställ och riv skolan i Järnforsen till HT23". Övriga två förslag till åtgärder lyder "Återställ Björkens förskola belägen mitt i Järnforsen VT23" och Förskolan flyttar till Björkens förskola HT23".

– För att om möjligt vända utvecklingen och ge Järnforsens skola en reell chans att vara kvar och utvecklas krävs konkreta beslut av kommunstyrelsen, eftersom BUN hittills inte ens besvarat skrivelsen från föräldraföreningen, säger Anders Andersson i ett pressmeddelande.

Vill se utvecklingsmöjligheter 

Enligt KD-gruppens mening bör man ta och se vilka utvecklingsmöjligheter som finns, nu när elevantalet åter är nere på låga siffror.

15 mars i år redovisade vår ledamot ett antal förslag till beslut för att ge skolan en chans att utvecklas. Samtidigt lämnade föräldraföreningen i Järnforsen in en skrivelse med en lång rad förslag. Förslag som tyvärr inte fått en reell behandling, trots att det var just förslag man från BUN-ledningen efterlyste på stormötet den 2 mars”, skriver man.

Föreslår en rad åtgärder 

En första åtgärd, som man föreslår kommunstyrelsen, är att uppdra åt BUN och förvaltningen att utreda möjligheterna att Järnforsens skola blir hänvisningsskola för elever också från andra delar av kommunen, utöver det som nu ska gälla Virserum, med möjlighet till skolresor.

Man vill att också se förslag till beslut utifrån de synpunkter och förslag som föräldraföreningen framför i sin skrivelse och att behov analyseras snarast så man kan få förslag kring särskilda undervisningsgrupper samt förbereda för att denna verksamhet kan förläggas till Järnforsens skola.

”Vi vill hävda att en kommun som Hultsfred inte har råd att förlora en skola som den i Järnforsen”, står det i skrivelsen.

Fler artiklar kommer i ärendet. Vår tidning har sökt barn- och utbildningschefen Martin Snickars, men han är åter först på onsdagen. 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt