Annons:

Siffrorna visar: det kan bli kvinnorna som avgör valet

Det kan bli Sveriges kvinnor som avgör valet i höst. Klart fler kvinnor än män är osäkra på sitt val. Foto: Pixabay

Siffrorna visar: det kan bli kvinnorna som avgör valet

I en mätning av Aftonbladet/Inizio fick Kristdemokraterna sitt bästa väljarstöd på väldigt länge. Men i Expressen/Demoskops mätning backar till och med partiet.
En sak verkar dock säker: det är kvinnorna som är mest osäkra på vad de ska rösta på i höstens val.

Annons:

Mer än var sjätte kvinna vet inte vad de ska rösta på i riksdagsvalet 2018. Bland män är det färre än var tionde som inte är osäker. Det visar Demoskops väljarbarometer, som gjorts på uppdrag av Expressen, med bara sex månader kvar till valet.

Partier som skulle tjäna på att män var förbjudna att rösta är Miljöpartiet och Centerpartiet. 

– Vår bild är att kvinnor uppskattar Centerpartiet särskilt för att vi står upp för medmänsklighet och humanism, för att kvinnor ska vara trygga från våld och övergrepp och för Annie Lööfs trygga ledarskap, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson. 

"Fler än feministiska partier"

Allra sämst på att locka kvinnliga väljare är Sverigedemokraterna. Skulle bara kvinnor rösta skulle SD tappa fem procentenheter i opinionen. Vore det tvärtom, att endast män fick rösta, skulle SD få 23,4 procent.

– Totalt har vi fler kvinnor som röstar på oss än vad som röstar på Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ tillsammans, ibland också även Miljöpartiet. Vi attraherar alltså fler kvinnor än partier som säger att de är feministiska, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. 

Samtidigt säger Jomshof att partiet siktar på att arbeta aktivt för att få upp andelen kvinnor som lägger sin röst på SD i höstens val.

Rödgröna leder

Tittar man på mätningen i stort går den stick i stäv med Aftonbladet/Inizios. De rödgröna går framåt och samlar 40,3 procent av väljarkåren. Allianspartierna bara 38,1 procent.

Bland allianspartierna backar samtliga utom Liberalerna. Moderaterna skulle få 21,8 procent (-2,1), Centerpartiet 7,9 (-1,4), Liberalerna 5,1 (0+2) och Kristdemokraterna 3,3 (-0,2). KD hamnar alltså under riksdagsspärren i Demoskop – medan de hamnar klart över i Inizio.

Av de rödgröna backar Socialdemokraterna marginellt och får 27,2 procent. Vänsterpartiet landar på 8,5 procent och Miljöpartiet på 4,6 procent. Sverigedemokraterna ökar stort och får 18,6 procent, vilket är 3,2 procentenheter bättre än föregående Demoskop-mätning.

1 620 intervjuer ligger bakom mätningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt