Annons:

Nestor valdes enhälligt till ny ordförande:

Förbundsstyrelsens Klara Linder tillsammans med SSU Kalmar läns nya ordförande Daniel Nestor. Foto: SSU

Nestor valdes enhälligt till ny ordförande: "Känns oerhört hedrande"

Enhälligt valdes Daniel Nestor till ny ordförande för SSU i Kalmar län. Valet gjordes i Vimmerby på lördagen.
– Det känns oerhört hedrande, säger han.

Annons:

Såvida ingen kupp var planerad talade allt för att Daniel Nestor skulle bli ny ordförande för SSU i länet. Det blev han också. Ombuden valde honom till ny ordförande på lördagen i Vimmerby. 

– Det känns kul och oerhört hedrande. SSU är en viktig rörelse för ungdomar i Kalmar län och SSU är mer aktuella än någonsin. Vi måste få upp demokratifrågorna i skolan, vi måste värva fler medlemmar och vi måste få förståelsen för politik att öka. Vi ska fånga in första- och andragångsväljare till partiet. Utan SSU klarar sig inte partiet. Det blir min uppgift och vår viktigaste uppgift, säger Daniel Nestor.

I Kalmar län är få ungdomsförbund särskilt aktiva. Överlägset mest aktivt är SSU.

– Generellt är man dålig på det i länet. 

Är det positivt för er?

– Både ja och nej. Debatt är bra och debatt skapar politikutveckling. När det är debatter och man har inte ungdomsförbund med lokal förankring skickar man någon från det centrala och då blir det inte lokal debatt. Jag gillar det lokala, man kommer närmare ungdomarna på det sättet. Vi ska ju förenkla för dem och det gör man inte om det blir en nationell debatt. 

"Fånga upp ungdomarna"

SSU ska hjälpa Socialdemokraterna att vinna höstens val genom att ta sig in på skolor, säger han.

– Vi ska fånga upp de ungdomar som är samhällsintresserade. Det gör att vi kan sätta press på partiet att driva frågor som är viktiga för ungdomar.

Men allt fler skolor har valt att stoppa partier från att komma in. En utveckling Daniel Nestor inte gillar. 

– Jag tror att många är rädda för de högerextrema, men det är vårt ansvar att möta upp det. Demokratin dör när vi inte kommer i kontakt med ungdomar. 

Skolorna ska bli mer öppna, även för de högerextrema?

– Hellre det än som det är nu. Det är bättre vi får mötas och debattera under ordnade former. I landstinget har man tagit beslut om att släppa in partierna och gymnasieministern säger att skolorna ska släppa in ungdomsförbunden, men det är upp till varje rektor.

"Inte tänkt kring det"

Under lördagens årskonferens på Fabriken i Vimmerby antogs ett nytt reformprogram av de 45 deltagarna. Från moderpartiet fanns bland annat Peter Wretlund, avgående kommunalråd i Oskarshamn, och riksdagsledamöterna Laila Naraghi och Krister Örnfjäder representerade.

– Vi fokuserar bland annat på psykisk ohälsa, kortare köer till ungdomsmottagningen och bättre och billigare kollektivtrafik för ungdomar. Det är nya förslag vi drivit igenom och det är kul när alla ombud är med och påverkar, säger Nestor. 

Har du drömmar om att bli ordförande för SSU nationellt?

– Har inte tänkt kring det. Jag har gjort en annorlunda resa med att först bli ordförande i Arbetarekommunen. Jag känner att jag har stor erfarenhet från partiarbete, som jag kan implementera på SSU. En plats högre upp drömmer man om, men nu är det fokus på länet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt