Annons:

REVISORERNA: 45 MILJONER SAKNAS I ÅRSREDOVISNINGEN

Revisorerna kräver att Hultsfreds kommun gör om sin årsredovisning. Foto: Ossian Mathiasson

REVISORERNA: 45 MILJONER SAKNAS I ÅRSREDOVISNINGEN

Revisorerna kräver att Hultsfreds kommun gör om årsredovisningen – och att resultatet skrivs upp med hela 45 miljoner kronor. Skälet är att vissa inkomster från Migrationsverket har bokförts på fel sätt.

Annons:

Revisorerna kräver nu att hela ärendet återremitteras och att bokföringen görs om. I en rapport från konsultfirman Pwc framgår det att årsredovisningen som tagits fram inte följer god redovisningssed och att den finansiella analysen för 2017 därmed blir missvisande.

Problemet man pekar på gäller det generella statsbidraget som betalades ut av Migrationsverket i december 2015 och schablonersättning från samma myndighet.

Pwc anser att både statsbidraget och schablonersättningen ska redovisas vid utbetalningstillfället. Det har inte Hultsfreds kommun gjort som istället redovisat intäkterna som en kortfristig skuld.

Enorma följder

Följderna för årsredovisningen och bilden av kommunens ekonomi är enorm. Pwc menar att de kortfristiga skulderna är för högt värderade med 150 miljoner (!) och det egna kapitalet för lågt värderat med samma summa.

För resultatet 2017 innebär förändringen att överskottet är 45,2 miljoner för lågt och i stället ska vara 62 miljoner kronor.

”Vi rekommenderar att kommunfullmäktige beslutar att återremittera årsredovisningen till kommunstyrelsen för att anpassa räkenskaperna till god redovisningssed avseende de poster som beskrivits ovan”, skriver Pwc i sin rapport.

Kräver att redovisningen görs om

Det rekommendationen sluter kommunens revisorer upp bakom och kräver nu att årsredovisningen görs om. Däremot föreslår man också att samtliga politiker i Hultsfred ska få ansvarsfrihet för 2017.

Revisorerna anser också att kommunen bör se över sina leasingavtal för fordon som används i verksamheten.

Mer om revisorernas krav kommer på Dagens Hultsfred framöver.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt