Annons:

Debatt om äldreboendena – då börjar man bygga: ”Du kan sova lugnt”

I månadsskiftet oktober/november börjar den första byggnationen med trygghetslägenheter vid Ekliden i Virserum och därefter rullar det på. På gårdagens kommunfullmäktigemöte diskuterades äldreboendesatsningen. Foto: Ossian Mathiasson

Debatt om äldreboendena – då börjar man bygga: ”Du kan sova lugnt”

Till gårdagens kommunfullmäktige sände Anders Andersson (KD) en fråga om hur det går med byggnationerna av Hultsfreds kommuns nya äldreboenden. Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att första spadtaget tas i månadsskiftet oktober/november 2018.

Annons:

I november förra året fattade kommunfullmäktige beslut om en mycket omfattande förnyelse av kommunens äldreboenden och skapandet av en ekonomisk förening med Riksbyggen.

Det blev inte vad de hade tänkt sig då kommunfullmäktiges beslut överklagades och som senare avslogs av förvaltningsrätten i mitten av februari.

Sju personer i styrelsen

Inför gårdagens fullmäktige ville Anders Andersson (KD) ha svar på hur tidsplanen ser ut för genomförandet av nya äldreboenden.

Lars Rosander berättade att det kallades till stiftarstämma den 1 mars direkt efter förvaltningsrättens dom, då den ekonomiska föreningen bildades. Styrelsen består av ordförande Lars Rosander, ekonomichefen Henric Svensson, ÖSK:s förbundsdirektör Helena Grybäck Svensson, äldreomsorgens verksamhetschef Marie Pihl, Knektagårdens enhetschef Anna-Karin Avemarker, Hemgårdens enhetschef Charlott Sternell och Marie Andersson, som representerar Riksbyggen.

– Processplanen från beslut till byggstart har varit densamma hela tiden, alltså nio månader. Överklagandet medförde en försening på fyra månader, säger Lars Rosander och lägger till:

– Den första byggnationen blir trygghetslägenheter vid Ekliden i Virserum och byggstart beräknas till månadsskiftet oktober/november. Nästa byggnation är Hemgården i Målilla med 23 nya lägenheter och nytt tillagningskök med byggstart februari 2019.  

"De boende kommer tillfrågas"

Byggstarten för Lundagården i Mörlunda och Klockargården i Vena är satt till februari 2019, enligt Rosander.

Andersson (KD) ville också ha information om hur stor andel av pensionärerna som bor i de kommunala äldreboendena har accepterat och skrivit under ett godkännande som innebär att Riksbyggen och den förening som bildas tar över de kommunala boendena.

– Det är den ekonomiska föreningen som succesivt kommer förvärva fastigheterna. Närmast kommer förslag till köpeavtal behandlas. I den processen kommer de boende att tillfrågas, säger Rosander.

"En del tvivlade redan då"

Anders Andersson presenterade sedan tidsplanen för när byggnationerna skulle ha påbörjats utifrån kommunfullmäktiges beslut i november.

– Anledningen till att vi anlitade Riksbyggen var att det skulle gå snabbare och det är därför jag ställer mina kritiska frågor. Det är min skyldighet eftersom jag drev en annan linje på kommunfullmäktige. Då kom det fram att Ekliden skulle starta sin byggnation den 1 januari 2018 och det var en del som tvivlade redan då. Med fyra månaders försening borde 1 maj vara möjligt men i stället blir det den 1 november i stället. Hemgården skulle starta i maj/juni 2018 men där blir det februari 2019. Vad är det som ligger bakom fördröjningen som innebär att man inte klarar av det tempo som var tänkt vid klubbslaget i november? Kommer det redovisas en ny reviderad tidsplan som vi kan ge till medborgarna? Vad gäller om majoriteten av pensionärerna inte skriver under?, säger Andersson.

Lars Rosander replikerade:

– Från beslut till verkställighet är det en period där det ska upphandlas, tilldelas och det är övertagningstid. Tempot är samma, det enda är att beslutspunkten har förskjutits. Tidsplanen med mer exakta datum kommer sättas på pränt framöver. Godkännandet från pensionärerna kommer den ekonomiska föreningen fixa. Anders, du kan sova lugnt, vi kommer få fina boenden här framöver som gör att vi kan känna stolthet, säger Rosander.

"Vet att jag inte får ordet"

Anders Andersson betonar vikten av att satsningen görs för de äldre i kommunen:

– Jag hoppas att pensionärerna kan sova tryggt, det är för dem vi har tagit detta beslut. Det här är ett stort beslut, ett av fullmäktiges största beslut genom tiderna. Det här är stort, ett av våra största beslut. Då är det på sin plats, om det ser förändringar, att fullmäktige blir informerade om vad som gäller. När det gäller godkännandet så tror jag fortfarande att man ska ha respekt för att det är pensionärerna som ska fatta beslutet själva och skriver under. 

Tomas Söderling klev också in i diskussionen och tyckte det var fel av Anders Andersson att ställa en enkel fråga:

– Jag vet att jag inte får ordet men jag tar chansen, det är synd att det inte var en interpellation, säger Tomas Söreling apropå att inga ledamöter i fullmäktige får möjlighet att delta i debatten när någon ställer en fråga.

Lars Rosander avslutade med att säga att byggnationen av äldreboendena kommer redovisas på kommande kommunfullmäktigemöten.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt