Annons:

Han vill sätta politikers resande under lupp

Åker politikerna och tjänstemännen bil eller tåg. Det vill Vänsterpartisten Lennart Beijer att kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun ska undersöka. Foto: Ossian Mathiasson

Han vill sätta politikers resande under lupp

Lennart Beijer (V) vill att Hultsfreds kommun går i bräschen och undersöker om politiker och tjänstemän använder tåget eller bilen i tjänsten.

Annons:

Enligt Beijer är moderna kollektiva kommunikationer den stora överlevnadsfrågan för kommuner som bland annat Hultsfred i den norra delen av Kalmar län. 

Fler borde använda tåget

Regionförbund, Landstinget och kommunerna har i decennier agerat för att Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping ska bli modernare, snabbare och tillförlitligare.

I en skrivelse till kommunstyrelsen i Hultsfred menar Beijer att fler politiker och tjänstemän borde använda tåget som sitt resemedel, något som i sin tur skulle påverka länsinvånarnas åkande samtidigt som kritiken mot statsmakten ökar och man får bättre fart på frågan om fler får se problemen med egna ögon.  

"Går fortare att ta bilen"

Han är misstänker dock att ledande landstings- och kommunpolitiker och tjänstemän inte är så lojala som man borde vara mot järnvägen.

Det tyngsta skälet är enligt honom tågets osäkerhet och han radar upp ett gäng andra anledningar: ”Jag måste ändå ta bilen till en station där tåget stannar”, ”Det går fortare att ta bilen” och ”Det kostar att vänta på tågets avgång”.

"Skulle bli politiskt obekvämt"

Nu vill han att Hultsfreds kommun undersöker politikers och tjänstemäns resande i tjänsten – använder man tåget eller fortsätter man att använda bilen.

”Nuvarande tågtransporter uppskattas av användarna – bekvämt, arbetsvänligt, avkopplande men också förfärligt osäkert. Den som några gånger hänvisas till busstransport blir inte lycklig och är knappast en ambassadör för järnvägen. Det är sannolikt detta – att det är alltför få resande – som gör att ansvariga i stat och landsting slipper undan kritik. Fler åkande skulle kunna bli politiskt obekvämt”, skriver Beijer i sin skrivelse. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt