Annons:

KD:s oväntade satsning: vill se tingsrätt i Västervik

Kristdemokraten Gudrun Brunegård vill se en satsning på en tingsrätt i Västervik. Foto: Jakob Karlsson

KD:s oväntade satsning: vill se tingsrätt i Västervik

Kristdemokraterna vill återinrätta en tingsrätt i Västervik. Det är en del av partiets förslag om en satsning på rättsväsendet.
– Idag är det allt för många anmälningar om brott som aldrig blir utredda utan avskrivs, säger Gudrun Brunegård i ett pressmeddelande.

Annons:

Totalt pekar KD ut fem städer som är lämpliga för nya tingsrätter och Västervik är alltså en av dem. 

– Vi vill bygga ett samhälle där medborgarna kan känna tillit till att rättsväsendet fungerar till skydd för den enskilde, där brott utreds och förövaren får stå till svars och får sin dom. Närhetsprincipen är viktig. Att återupprätta tingsrätter handlar om att rättskipning ska ske där medborgarna är. Kristdemokraterna föreslår därför en utbyggnad av domstolsväsendet för att åstadkomma detta. Ytterst är det Domstolsverket som avgör vilka orter som passar för domstolar. Men Kristdemokraterna pekar på nedanstående platser som lämpliga, säger Gudrun Brunegård., säger Brunegård. 

Förslaget innebär ett tillskott till domstolarna med 560 miljoner 2019 och därefter 410 miljoner per år. 

Halverats på 18 år

Partiet vill även öka antalet poliser med 10 000. 

– Ett ökat antal poliser kommer att leda till att fler brott utreds och leder till åtal. Då behöver övriga delar av rättskedjan byggas ut för att hantera de ökade antal rättsfall som kommer att bli resultatet. Sedan millennieskiftet har antalet tingsrätter reducerats från 96 stycken i slutet av 1990-talet till endast 48 stycken idag. Den utbyggnad av polisväsendet som Kristdemokraterna vill se kommer att kräva att antalet tingsrätter ökas. I vårt demokratiska samhälle är domstolarnas rättskipande verksamhet central. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt och avkunna dom inom rimlig tid, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt