Annons:

KD vill utbilda fler medicinska sekreterare

Kristdemokraterna Gudrun Brunegård, Arne Sjöberg och Jimmy Loord vill utöka utbildningen av medicinska sekreterare. Foto: Kristdemokraterna

KD vill utbilda fler medicinska sekreterare

Sjukvården lär bli en av valets viktigaste frågor. Nu gör Kristdemokraterna ett utspel där man kräver att fler medicinska sekreterare utbildas.
– Det råder stor brist på kompetent personal inom en rad områden inom hälso- och sjukvården. Det är då viktigt att avlasta läkare, sjuksköterskor och undersköterskor administrativa uppgifter, så att deras specifika kompetenser används på bästa sätt i mötet med patienten. De medicinska sekreterarna har där en nyckelroll, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Kristdemokraterna lägger nu en motion om att kunna utbilda medicinska sekreterare på någon eller några fler av landstingets folkhögskolor. 

I dag har landstinget 426 medicinska sekreterare. Inom en femårsperiod kommer 150 av dem att fylla 65. 

– Jag brukar jämföra de medicinska sekreterarna med blodomloppets lilla kretslopp, som syresätter hjärtat och rensar från koloxidpartiklar. Det arbete de gör är tidsbesparande för hela organisationen. Läkare och sjuksköterskor har otrolig nytta av det administrativa stödet. Deras uppgift kommer bli än större med den IT-utveckling som pågår, säger Arne Sjöberg, som utöver sitt uppdrag som landstingsledamot till vardags arbetar som läkare och verksamhetschef på länssjukhuset.

Utbildning i Vimmerby

På folkhögskolan i Vimmerb finns det redan en utbildning i medicinsk administration. 

– Att avlasta den hälso- och sjukvårdsutbildade personalen administrativa uppgifter är helt rätt väg att gå. Sedan mycket lång tid finns en utmärkt utbildning i medicinsk administration vid Vimmerby folkhögskola. De medicinska sekreterare som utbildas där får snabbt jobb i hela norra och mellersta länsdelen. Därför vore det naturligt att starta liknande utbildning i södra länsdelen, förslagsvis på Högalids folkhögskola, avslutar Gudrun Brunegård. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt