Annons:

Negativa beskedet för S: backar kraftigt – SD på rejäl frammarsch

Socialdemokraterna, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, backar kraftigt i SCB:s majmätning. Foto: Pressbild/Socialdemokraterna

Negativa beskedet för S: backar kraftigt – SD på rejäl frammarsch

I dag släppte Statistiska Centralbyrån (SCB) sin stora partisympatiundersökning. Det var dyster läsning för Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven. Desto mer lär det ha jublats hos Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Annons:

Senast SCB presenterade en partisympatiundersökning var i november 2017. I dag var det dags igen och det var två partier som stack ut rejält.

Socialdemokraterna har backat rejält sedan undersökningen i november och får bara 28,3 procent i maj-undersökningen. Det är ett ras med 4,3 procentenheter sedan november.

För Sverigedemokraterna var det betydligt roligare läsning. Partiet ökar med 3,7 procentenheter och står i mätningen på 18,5 procent.

KD långt under spärren

I övrigt är det betydligt mindre förändringar. Miljöpartiet går svagt framåt och hamnar strax över riksdagsspärren med sina 4,3 procent. Vänsterpartiet gör också en mindre höjning och står nu på 7,4 procent.

Både Moderaterna och Liberalerna går svagt framåt och får 22,6 respektive 4,4 procent. Centerpartiet backar med 0,8 procentenheter och hamnar på 8,7 procent.

Värst är läget för Kristdemokraterna, som skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Partiet backar ytterligare och har i SCB:s majmätning bara 2,9 procent.

Övriga partier, där bland annat Feministiskt Initiativ ingår, lockar 2,9 procent av väljarna.

De rödgröna är större

Det går också konstatera att de rödgröna är större än Alliansen i mätningen. S+MP+V skulle enligt mätningen få 40,0 procent om det var val i dag. M+C+L+KD skulle tillsammans få 38,6 procent och räknar vi bort KD blir den siffran 35,7.

SCB konstaterar att andelen osäkra i väljarkåren är cirka 18 procent.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt