Annons:

PROGNOS: HULTSFRED SEX MILJONER SÄMRE ÄN BUDGET

Hultsfreds kommuns prognos för 2018 visar sex miljoner sämre än budget. Foto: Ossian Mathiasson

PROGNOS: HULTSFRED SEX MILJONER SÄMRE ÄN BUDGET

För helåret 2018 är det budgeterade ekonomiska resultatet på plus 9,3 miljoner. Det ser Hultsfred inte ut att ens vara i närheten av att nå. Efter de fyra första månaderna visar prognosen på en negativ avvikelse på hela sex miljoner kronor.

Annons:

Hultsfreds kommun har ett budgeterat resultat på 9,3 miljoner för 2018. Men efter att ekonomichefen Henric Svensson gjort en ekonomisk uppföljning för de fyra första månaderna (januari-april) visar prognosen för helåret ett resultat på endast 3,2 miljoner kronor. Det är med andra ord en negativ budgetavvikelse på hela sex miljoner kronor. 

Flera nämnder har gjort kraftigt negativa avvikelser i förhållande till budget. Tillsammans har de förbrukat 16,7 miljoner kronor för mycket under de fyra första månaderna 2018. 

Två verksamheter backar rejält

De två största negativa posterna är barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden som spås gå 5,9 respektive 9,3 miljoner back. Enligt prognosen kommer det att göra av med 15,2 miljoner kronor mer än vad de har fått i budget.

– Inom barn- och utbildningsnämnden är det framför allt grundsärskola och grundskola som sticker ut, de går fyra miljoner back. Det beror på att man har mer personal än vad man har budget för. Det är personal som har finansierats av Migrationsverket tidigare för asylsökande elever som sedan har blivit kommunplacerade och vi har fortfarande personalen, säger ekonomichefen Henric Svensson. 

Han lägger till:

– Inom socialnämnden så är det äldreomsorgen med 5,6 miljoner som står för den största negativa avvikelsen, säger Henric Svensson.

"Viktigt att vi är uppmärksamma"

Efter verksamheternas stora avvikelser gentemot budget har kommunstyrelsen skrivit in i beslutet att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden måste redovisa vilka åtgärder de ska vidta för att minska överskridandet. 

– De måste anpassa sig till den budget som ligger. Tittar man på de närmaste kommunerna så är det många som överskrider inom skola och socialförvaltningen. Det är inte unikt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Är du orolig?

– Nej, det är jag inte. Det är ändå viktigt att vi är uppmärksamma på det så att det inte blir sämre. Vi måste sätta fokus på det för att se vilka möjligheter som finns för att komma till rätta med det. 

"Allvarligt med kostnadsbiten"

Åke Nilsson (KD) ser allvarligt på de två verksamheternas överskridanden. 

– Det är visserligen tidigt på året och det är klart att det kan förbättras så att det kommer närmare budget men det är ändå allvarligt med kostnadsbiten på de stora verksamheterna. Det behöver vi ha ögonen på, de har ändå fått utökningar i princip varje år om man tittar tillbaka några år. Nu redovisar de ett underskott i förhållande till budget igen efter bara fyra månader, säger Åke Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt