Annons:

Ordföranden: Därför gav vi Aspelands Pastorat rabatt

Ordföranden Lennart Davidsson (KD) anser inte att beslutet var givet. Foto: Ossian Mathiasson

Ordföranden: Därför gav vi Aspelands Pastorat rabatt

Aspelands Pastorat fick kraftig rabatt på sin byggsanktionsavgift. Ordföranden i nämnden Lennart Davidsson (KD) menar att beslutet inte var självklart.
– Det är ett tragiskt fall, såhär kan man inte sköta ett ärende, säger han.

Annons:

I media kunde tjänstemännen på miljö- och byggnadsförvaltningen läsa att Aspelands Pastorat öppnat sin barnverksamhet i nya lokaler. Men något bygglov för ändringen av fastighetens ändamål hade man inte sökt.

Det ledde till en byggsanktionsavgift som enligt plan- och bygglagen skulle ha landat på strax över 100 000 kronor. Nämnden valde dock att dra bort 50 procent av avgiften.

– Vi hade en diskussion i nämnden och det här är en frivillig verksamhet och man har inte tvingat någon att vara där utan det är en öppen verksamhet. Det hade varit skillnad om det varit en skollokal, men det här var frivilligt.

Spelar det någon roll om användningen är frivillig eller inte?

– Egentligen inte, man kan tolka det lite olika. Men vi tyckte inte att summan stod i proportion till förseelsen. Nu är det väldigt stora ytor i den här lokalen och då blir det en hög summa. Det grundläggande problemet är ett väldigt misslyckande för den som är huvudansvarig för deras verksamhet. Hade de åtminstone sökt ett bygglov hade det varit skillnad.

 "Inte så motiverat"

Nämnden har fattat beslut om flera rabatter av byggsanktionsavgifter under den senaste åren.

– Vi kan inte säga nej till att dela ut en avgift, det står i lagtexten. Då begår nämnden ett brott, men sedan är det lite hur proportionerna ska vara och där förde vi en diskussion fram och tillbaka i nämnden om hur man ser på saken. I det här fallet så är det inte så motiverat att sänka egentligen, men vi tycker inte att proportionerna är rimliga. Vi försöker ha en linje när vi tar beslut.

"En helt annan sak"

Aspelands Pastorat ska nu betala cirka 50 000 kronor.

– Hade de haft kontakt med tjänstemännen och varit på gång med bygglovshandlingar kanske vi hade varit ännu snällare. Nu fanns det inte ens ett ärende när man kunde läsa i dagspressen att de öppnat.

Känner du att ni påverkats av pastoratets dåliga ekonomi?

– Det här är en helt annan sak och för oss är det ett tragifall. Man får inte hantera pengar så när man sitter i ett sånt uppdrag.

Davidsson är själv inte medlem i Svenska Kyrkan.

– Jag har ingenting där och det räcker inte att vara medlem för att man ska anmäla jäv. Ska det vara jäv måste ska man sitta i en styrelse.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt