Annons:

Stor politisk enighet om budget – protokollsanteckning blev hett samtalsämne

Kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun klubbade 2019 års budget efter stor enighet. Majoritet och opposition var inte överens om pengar till marknadsföring av Vartaområdet, något som ledde till votering. Foto: Ossian Mathiasson

Stor politisk enighet om budget – protokollsanteckning blev hett samtalsämne

Kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun var i stort sett helt överens när de klubbade budgeten för 2019.
Längst diskussioner blev det dock kring avgiften för musikskolan.
– Snälla ni, plocka bort protokollsanteckningen, sa Liberalernas Börje Helgesson under måndagens kommunfullmäktigemöte på Skeppet i Målilla.

Annons:

Stor samstämmighet präglade måndagens fullmäktigesammanträde i Målilla när man dels diskuterade delårsrapporten, dels nästa års budget samt beslutade att lämna skatten oförändrad på 21,91 kronor.

Hultsfreds kommun omsätter ungefär en miljard kronor om året och budgeten för 2019 ligger med ett plusresultat på 11,3 miljoner kronor. 

Votering i marknadsföringsfråga

Majoriteten och oppositionen var överens om allt i budgeten – förutom att Socialdemokraterna vill lägga 500 000 kronor på marknadsföring av Vartaområdet medan majoriteten tycker att det räcker med 200 000 kronor. 

Tomas Söreling (S) begärde votering och det blev rösträkning i frågan och av de 38 närvarande fullmäktigeledamöterna röstade 20 för kommunstyrelsens förslag och 18 för Socialdemokraternas förslag på mer pengar till marknadsföring av Vartaområdet. 

Investeringar för 139,5 miljoner finns uppsatt för 2019. 50 miljoner ska gå till den nya förskolan i Hultsfred och 8,3 miljoner till inventariet och teknik till det nya biblioteket. 

Stora satsningar på förskolan

I slutet av april, mitt under budgetprocessen, fick kommunen en fin skatteunderlagsprognos som gav 16,6 miljoner kronor mer.

Det leder i sin tur till att barn- och utbildningsnämnden får utökad budgetram med 4,8 miljoner kronor som ska gå till att skapa två nya förskoleavdelningar med 30 platser i det gamla HVB-hemmet på Rönnvägen i bostadsområdet Ekeberg. På SFI-utbildningen tillsätts nya tjänster för 1,6 miljoner kronor och fler nattjänster inom socialförvaltningen som kostar 2,2 miljoner.

Drog igång rejäl debatt

Mötets stora diskussionsämne var i övrigt avgiften till musikskolan i Hultsfred. När ärendet var uppe i kommunstyrelsen slutade det med att avgiften för att vara med i musikskolan togs bort. 

Socialdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vann kampen mot Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna som gärna hade sett en liten kostnad. 

Kristdemokraterna och Moderaterna lämnade en protokollsanteckning och det var något som fick Börje Helgesson att dra igång en rejäl debatt i kommunfullmäktige i måndags. 

– Det är fjärde året som jag är med i den här församlingen och en hel del har jag lärt mig, både på gott och på ont. När det gäller denna protokollsanteckning så tycker jag att det var den mest löjligväckande som jag har sett någonsin. När det gäller musikskolan så har ni i alliansen redan förlorat slaget.  Varför ska ni ha kvar protokollsanteckningen över huvud taget? Jag kan inte förstå detta, sa Börje Helgesson under fullmäktigemötet. 

"Drar ett löjlighetsskimmer över oss"

Han ville dessutom få ett konkret exempel på när en utbildning blir mer tillgänglig och öppen för fler om det är avgift på den. 

– Jag kan inte yrka något, jag kan bara be. Snälla ni, plocka bort protokollsanteckningen för den har absolut inget värde. Utåt kommer vi tala om hur löjliga vi är i hela den här församlingen och även om vi andra inte ställer oss bakom det så drar man ett löjlighetsskimmer över oss allihopa, sa Börje Helgesson. 

Åke Nilsson (KD) var en av politikerna som gick upp och svarade på Helgessons utspel. 

– Jag har respekt för din uppfattning men i övrigt är jag inte imponerad av inlägget. Protokollsanteckningen finns där, vi behöver inte orda så mycket om det. Jag tycker att musikskolan borde ha tillförts mer medel, då hade jag kunnat gå med på förslaget, säger Åke Nilsson (KD).

"Kan inte vara tyst längre"

Pär Edgren från Moderaterna gick också upp och talade: 

– Jag trodde att den här diskussionen var slut men nu kan jag inte vara tyst längre. Musikskolan är en högst frivillig verksamhet. Vi har en kö och har inte möjlighet att ta emot alla som vill komma till musikskolan, säger han. 

Åke Nilsson avslutade debatten i ärendet. 

– Det är mycket märkligt detta. Det finns inget yrkande från vår sida, det är bara en protokollsanteckning. Ni behöver inte lägga er i den och här har vi världens debatt. Vänligen, lämna det här nu, säger han.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt