Annons:

(M): "Risken för skogsbränder hotar länets ekonomi"

Moderaterna i Kalmar län oroar sig rejält för torkan och lantbrukarnas situation. Nu har partiet kommit med en rad förslag på åtgärder.
– Skogen är Sveriges och Kalmar läns största exportprodukt, säger Carl-Wiktor Svensson.

Annons:

Lantbrukarnas kris är enorm beroende på torkan. Nu menar Moderaterna att den extrema risken för skogsbränder hotar länets ekonomi.

"Sommarens torka, kombinerat med en illa rustad deltidsbrandkår och en regering som prioriterat bidrag framför företagande, gör nu att Sveriges största exportindustri snart kan stå utan råvara att förädla och exportera", skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

Moderaterna i länet menar att de restriktioner som Skogsstyrelsen lagt på skogsbruket med anledning av brandrisken i skog och mark gör det svårt för skogsentreprenörernas produktion.

"Därmed kommer nu nästan inget timmer till varken sågverk eller pappersbruk".

Sämre ekonomi

En regnig vinter, snöig vår och torr sommar med hög brandrisk har medfört dålig produktion och sämre ekonomi hos många skogsföretag, enligt Moderaterna.

– Skogen är Sveriges och Kalmar läns största exportprodukt. Om industrin stannar, vilket snart kan vara fallet, riskerar det att skada både svensk och lokal konkurrenskraft och ekonomi, menar Harald Hjalmarsson, riksdagskandidat från Västervik.

Jan R Andersson, riksdagsledamot från Kalmar, menar att regeringen inte förstått skogens bidrag till välfärden.

– Nu riskerar samma regering att förlora både naturvärden och inkomster från vårt gröna guld om den inte snabbt vidtar åtgärder, säger Jan R Andersson.

Föreslår flera åtgärder

Nu föreslår Moderaterna flera insatser:

*Att Länsstyrelsen ska få i uppdrag att samordna insatser så att avverkning av skog kan ske med stöd av brandvakter, exempelvis från det civila samhället.

* Att uppdra åt kommunerna i länet att via kommunal räddningstjänst samarbeta i brandskyddsarbete i samband med avverkning.

* Att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att snabbt ta fram riktlinjer för brandövervakning i samband med hyggesavverkning. 

* Att öka den nationella förmågan för släckning av skogsbränder.

* Förenkla rekryteringen av deltidsbrandmän genom fler utbildningsplatser, förmånligare avtal enklare rekrytering.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt