Annons:

Vänsterpartiet vill förstatliga elnätet – och sänka nätavgiften

Jonas Sjöstedts Vänsterparti vill förstatliga elnätet. Foto: Jessica Segerberg/Pressbild

Vänsterpartiet vill förstatliga elnätet – och sänka nätavgiften

Elnätsavgifterna har ökat dramatiskt under de senaste åren. Nu gör Vänsterpartiet avgifterna till en valfråga. V vill förstatliga elnätet och sänka avgiften.
Den misslyckade avregleringen har gett höga och oförutsägbara kostnader för villaägare, industrin och andra elkonsumenter", skriver V i ett pressmeddelande.

Annons:

Först och främst vill Vänsterpartiet inför ett tak för avgiften. 

- Elnätet är en grundläggande samhällsfunktion. Det ska vara till för medborgarnas skull, inte för bolagen att skinna kunderna på. Många villaägare och andra är helt maktlösa när elräkningen plötsligt skjuter i höjden. Här behövs samhällsansvar, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, i pressmeddelandet. 

Så här vill V förändra elmarknaden:

"Den första delen av förslaget innebär att elmarknaden återregleras och att ett pristak på elnät och med krav på mer enhetliga, förutsägbara, taxor införs. En utredning ska tillsättas för att fastslå vilket pristak som bör gälla för såväl privatpersoner som för industrin. 

Den andra delen är ett förstatligande av det svenska elnätet inom en tioårsperiod. Förstatligandet föreslås ske genom ett uppdrag i regleringsbrevet för Vattenfall att de ska åläggas att succesivt investera på den svenska elmarknaden och ta sig bort från osäkra internationella marknader. Vattenfall ska aktivt tillsammans med kommuner och regioner förvärva regionala och lokala elnät i syfte att inom en tioårsperiod uppnå att elnätet är samhällsägt."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt